Τι είναι το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού»;

Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσεις ένα παιδί στο αυτοκίνητο; Κι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό.

  • -
  • -

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Άρτα και τον θάνατο του βρέφους, οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν κάποιος να ξεχάσει το παιδί στο αυτοκίνητο και μάλιστα για τόσες ώρες. Με βάση επιστημονικές έρευνες, το μοιραίο αυτό λάθος μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, ειδικά αν το άγχος και το στρες αποτελούν μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν πεθάνει από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο περισσότερα από 900 παιδιά τα τελευταία χρόνια. Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» είναι σύνηθες φαινόμενο, με 1 περιστατικό κάθε 10 ημέρες. Σχεδόν 9 στα 10 παιδιά που χάνονται από τη ζωή με αυτόν τον τρόπο είναι ηλικίας κάτω των 3 ετών, καθώς δεν μπορούν να αντιδράσουν και παγιδεύονται εν αγνοία των γονιών μέσα στην καμπίνα.

kids

Πριν λοιπόν κάποιος ζητήσει την κεφαλήν του πατέρα επί πίνακι, ας ακούσει τι λέει ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Φλόριντα και ειδικός στη γνωστική νευροεπιστήμη, David Diamond, PhD. Ο καθηγητής έχει μελετήσει το συγκεκριμένο σύνδρομο και όπως αναφέρει, το να ξεχάσει κάποιος το παιδί του στο αυτοκίνητο δεν είναι θέμα αμέλειας, αλλά πρόβλημα μνήμης που προκαλείται από το άγχος και το στρες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα.

«Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρούμε ότι μόνο οι κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο καθηγητής.

kids

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παιδιά στο αυτοκίνητο ξεχνούν άνθρωποι κάθε μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που δεν αντιμετωπίζουν κανένα ψυχικό τραύμα. Μάλιστα, όσοι εργάζονται περισσότερο και έχουν υπερβολικό άγχος, σκέφτονται πολλά συγχρόνως και έχουν να διαχειριστούν διάφορα ζητήματα, μπορεί να αφαιρεθούν πιο εύκολα, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Επίσης, η αλλαγή ρουτίνας, όπως το να πάει ο πατέρας στο παιδί στο σχολείο, ενώ συνήθως το πηγαίνει η μητέρα, και το αντίστροφο, είναι η αιτία της τραγωδίας.

Τι παθαίνει το παιδί αν ξεχαστεί στην καμπίνα

Μέσα σε ένα κλειστό όχημα, η θερμοκρασία φθάνει σε επικίνδυνα σημεία σε ελάχιστα λεπτά, ειδικά το καλοκαίρι. Ακόμη και σε μια ημέρα με  φυσιολογική θερμοκρασία, αρκεί 1 ώρα για να γίνει το κακό. Η θερμοπληξία είναι ο βασικός λόγος που πεθαίνει κάποιος, είτε αναφερόμαστε σε παιδί, είτε σε ενήλικα. Για τα μωρά ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται, αφού το σώμα τους υπερθερμαίνεται ταχύτερα.

kids

Αν έξω έχει 30 βαθμούς Κελσίου και κλειδωθείς στο αυτοκίνητο, σε 2 μόλις λεπτά η καμπίνα να αναπτύξει επιπλέον 6 βαθμούς Κελσίου. Σε λιγότερα από 10 λεπτά, η θερμοκρασία θα ανέβει στους 50 βαθμούς και από εκεί και πάνω έως τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Η λύση για να μην ξεχνάς παιδί η κατοικίδιο στο αυτοκίνητο

Το σώμα θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται, ο άνθρωπος θα βασανίζεται από αίσθημα ασφυξίας, εφίδρωση, δύσπνοια, υποξία, ταχυκαρδία και κυάνωση. Σιγά σιγά θα αδυνατεί να πάρει ανάσα και γρήγορα θα οδηγηθεί σε σοκ. Στην καρδιά θα παρατηρηθούν αρρυθμίες και η ροή του αίματος θα μειωθεί. Ο άνθρωπος θα υποστεί πνευμονικό οίδημα που θα οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας. Ο θάνατος θα είναι αργός και επώδυνος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...