Σία Κοσιώνη: Οδηγεί scooter και... θέτει σε κίνδυνο το παιδί της!

Η πρόσφατη βόλτα της παρουσιάστριας στην ηλιόλουστη Αθήνα με μοτοσικλέτα, θα ήταν πιο ευχάριστη εικόνα αν δεν περιλάμβανε το παιδί της ως συνεπιβάτη, σε μια άκρως επικίνδυνη θέση.

  • -
  • -

Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη, εμφανίστηκε σε φωτογραφίες να οδηγεί scooter, με συνεπιβάτη τον γιο της. Ωστόσο, πολλοί από όσους είδαν το εν λόγω θέαμα αντέδρασαν, αφού αντί για μια όμορφη, ανοιξιάτικη εικόνα αστικής μετακίνησης, εύλογα έβλεπαν μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για έναν ανήλικο.

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα 8 Μαΐου σε ενημερωτικές ιστοσελίδες - εμείς τις είδαμε στο Bovary - η γνωστή δημοσιογράφος φαίνεται να οδηγεί μια πορτοκαλί Vespa στο κέντρο της Αθήνας, με τον υιό της να στέκεται μπροστά της και να φοράει ένα κράνος ποδηλάτου, το οποίο δεν καλύπτει τις προδιαγραφές χρήσης σε μοτοσικλέτα. Από την άλλη, ο υιός της κ. Κοσιώνη είναι άνω των 5 ετών, οπότε δεν είναι πλέον υποχρεωμένη από τον ΚΟΚ να τον μεταφέρει στη μοτοσικλέτα αποκλειστικά σε ειδικό κάθισμα με σύστημα συγκράτησης, κατάλληλο για το ύψος και το βάρος του. Ωστόσο, το παιδί είναι υποχρεωτικό να κάθεται πίσω, όπως άλλωστε και κάθε άλλος συνεπιβάτης.

Σε μια μοτοσικλέτα, ο συνεπιβάτης κάθεται πάντα πίσω, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Τα πόδια του πρέπει να ακουμπάνε στα ειδικά σταντ (ορθοστάτες) και τα χέρια του να αγκαλιάζουν το σώμα του/της οδηγού. Αν ένας μικρόσωμος συνεπιβάτης, όπως είναι ένα ανήλικο παιδί, καθίσει μπροστά από τον οδηγό της μηχανής, αναγκαστικά θα πρέπει να κρατιέται από το τιμόνι, επηρεάζοντας την πορεία της μοτοσικλέτας, ενώ σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι έτοιμος να στηρίξει το βάρος του. Γι' αυτό, η μεταφορά παιδιών εμπρός από τον οδηγό της μοτοσικλέτας, απαγορεύεται ρητά από τον ΚΟΚ.

Μια παράνομη και επικίνδυνη συνήθεια

Όσοι οδηγούν μοτοσικλέτα, και ειδικά αν μεταφέρουν παιδιά με αυτή, δεν θα μπορούσαν να μην παρατηρήσουν την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης. Αναμενόμενα, οι φωτογραφίες προκάλεσαν πολλά αρνητικά σχόλια στα social media. Η μεταφορά παιδιού με αυτό τον τρόπο αποτελεί παράβαση του ΚΟΚ με πρόστιμο 80 €, αλλά πέρα από αυτό, είναι μια τακτική η οποία δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, αφού τελικά είναι περισσότερο επικίνδυνη, παρά... χαριτωμένη. 

Διαβάστε τι λέει ο ΚΟΚ για τη μεταφορά παιδιού με μοτοσικλέτα και ένα άρθρο για τη μεταφορά επιβατών σε μοτό στο GOSAFE, το αφιέρωμά μας για την οδική ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...