Παιδί σε μοτοσικλέτα: Νόμιμη ή παράνομη η μεταφορά του;

Πολλοί βρίσκουν βολικό το να μεταφέρουν τα παιδιά τους με μηχανάκια και scooter. Τι λέει όμως για αυτό το ΚΟΚ;

  • -
  • -

Όπως ισχύει με τις ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα, έτσι και στις μοτοσυκλέτες, οι αναβάτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν πάντα κράνος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ορισμένοι όχι μόνο δεν το χρησιμοποιούν, αλλά βάζουν τα παιδιά τους πάνω στη μηχανή ή το scooter, χωρίς καν να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

kok

Πάνω στη μοτοσυκλέτα - οποιουδήποτε κυβισμού και μεγέθους - οι αναβάτες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, πόσο μάλλον τα παιδιά. Το να κυκλοφορείς με το παιδάκι στον δημόσιο δρόμο με το δίκυκλο, βάζοντάς το μπροστά σου ή πίσω σου, μόνο ως εγκληματικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε ένα απότομο φρενάρισμα ή έναν ελιγμό, μπορεί να φύγει από το κάθισμα και να τραυματιστεί σοβαρά. Την περίπτωση πρόσκρουσης, ούτε να τη φανταστούμε δεν θέλουμε.

Η νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά ανηλίκων επιβατών σε μοτοσυκλέτα είναι ξεκάθαρη, θεωρώντας τον γονιό υπεύθυνο για την προστασία του παιδιού του.

Τι λέει ο ΚΟΚ για τα παιδιά και τις μοτοσυκλέτες

Σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ανηλίκων έως 5 ετών με μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

kok

Το σύστημα συγκράτησης είναι ένα ειδικό καθισμάτακι το οποίο στηρίζεται στη μοτοσυκλέτα και παρέχει στο παιδί – ανάλογα το ύψος και το βάρους του – την ιδανική θέση συνεπιβάτη. Συνήθως, τα ποδαράκια των παιδιών δεν φτάνουν για να ακουμπήσει η πατούσα στα μαρσπιέ, οπότε για να υπάρχει σταθερότητα και ισορροπία, απαιτείται η χρήση του καθίσματος αυτού.

Δείτε ακόμη Παιδί χωρίς ζώνη; Πόσο είναι το πρόστιμο

Φυσικά, ο οδηγός του μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα για τη χρήση του προστατευτικού κράνους. Εφόσον, αμελεί να κάνει οτιδήποτε από τα παραπάνω και έχει εκτεθειμένο το παιδί σε κινδύνους, τότε τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.