Το νέο, ηλεκτρικό Renault 5 δοκιμάζεται ήδη στον δρόμο

Το Renault 5 θα παρουσιαστεί επίσημα το 2024 και η εξέλιξη του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

  • -
  • -

Για να εξελίξουν και να τελειοποιήσουν το μελλοντικό ηλεκτρικό Renault 5, οι μηχανικοί της εταιρείας δοκιμάζουν ήδη τα πρώτα 9 πρωτότυπα. Στα αποκαλούμενα «μουλάρια» (mules), η πλατφόρμα, το σύστημα κίνησης και η μπαταρία, είναι ίδια με εκείνα που θα έχει και το μοντέλο παραγωγής. Με σχεδίαση βασισμένη στην εμφάνιση του Clio, τα μουλάρια δεν μοιάζουν ακόμα με το μελλοντικό μοντέλο.

Ένα έμπειρο μάτι θα προσέξει όμως ότι σε αυτά υπάρχει πορτάκι φόρτισης. Για τις μικρο-ρυθμίσεις και τα τεστ αντοχής, τα πρωτότυπα βρέθηκαν σε χειμερινές δοκιμές σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης (πάγος, χιόνι) στο Arvidsjaur (Λαπωνία), αλλά και σε μέτριας-υψηλής πρόσφυσης συνθήκες, στα κέντρα δοκιμών της Renault στο Lardy (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) και στην Aubevoye (Νορμανδία).

Το κέντρο δοκιμών της Aubevoye

Το τεχνικό κέντρο της Renault στην Aubevoye διαθέτει τα μέσα και τα κορυφαία εργαλεία για την αναπαραγωγή οποιουδήποτε τύπου καταπόνησης που θα μπορούσε να περάσει ένα αυτοκίνητο στα χέρια των πελατών: 35 πίστες που καλύπτουν 60 χιλιόμετρα, 42 γραμμές δοκιμών, 2 αεροδυναμικές σήραγγες, 18 θάλαμοι διάβρωσης, όλα κρυμμένα σε 272 εκτάρια δάσους, που προστατεύουν τα πρωτότυπα από τα αδιάκριτα βλέμματα. 

Δείτε ακόμη: Οσα γνωρίζουμε για το νέο Renault 5! 

Η πλατφόρμα CMF-B EV

Η νέα πλατφόρμα CMF-B EV φιλοδοξεί να προσδώσει κορυφαία χαρακτηριστικά στο μελλοντικό ηλεκτρικό Renault 5. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υιοθετεί πάνω από το 70% των εξαρτημάτων της πλατφόρμας CMF-B η οποία χρησιμοποιείται στο Clio και στο Captur. Σε σύγκριση με το ZOE, η πλατφόρμα CMF-B EV επιτυγχάνει μείωση του κόστους παραγωγής κατά 30%. Η νέα αρθρωτή πλατφόρμα είναι πιο εύκολη στην κατασκευή της και την εξέλιξή της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των ηλεκτρικών οχημάτων κατηγορίας Β επόμενης γενιάς. Τo πλεονέκτημα της νέας σχεδίασης είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων, με ρυθμιζόμενα μετατρόχια και μεταξόνιο, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία διαφορετικών τύπων αμαξώματος και στυλ. Όπως το Megane E-Tech electric, έτσι και το ηλεκτρικό Renault 5 φιλοδοξεί να γίνει το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, αναφορικά με την οδηγική απόλαυση που προσφέρει. Το βελτιστοποιημένο πλαίσιο, με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων (στοιχείο που απαντά συνήθως σε μοντέλα ανώτερης κατηγορίας), αλλά και το χαμηλότερο κέντρο βάρους, με μπαταρίες τοποθετημένες κάτω από το δάπεδο, εγγυώνται ότι το νέο αυτό μοντέλο θα προσφέρει εξαιρετικά δυναμική οδήγηση. 

Δοκιμές του νέου κινητήρα και των μπαταριών

Το διαμέρισμα του κινητήρα στην πλατφόρμα CMF-B EV έχει μικρότερες διαστάσεις, καθώς τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τον ηλεκτροκινητήρα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Ο ηλεκτροκινητήρας του μελλοντικού ηλεκτρικού Renault 5 θα βασίζεται στον δοκιμασμένο σύγχρονο κινητήρα που χρησιμοποιείται κυρίως στα ηλεκτρικά ZOE και Megane E-Tech.

Ο κινητήρας αυτός δεν εξασφαλίζει μόνον καλύτερη απόδοση από έναν κινητήρα μόνιμου μαγνήτη, αλλά δεν απαιτεί  και τη χρήση μετάλλων σπάνιων γαιών, που σημαίνει ότι το κόστος μαζικής παραγωγής, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του, είναι χαμηλότερα.

Επιπλέον, ο κινητήρας αυτός, διαθέτει νέα εσωτερική αρχιτεκτονική, που συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία:

  • το μετατροπέα DC/DC ο οποίος μετατρέπει την τάση των 400V της μπαταρίας σε 12V.
  • τον φορτιστή της μπαταρίας
  • το πρόσθετο κουτί που διαχειρίζεται τη διανομή της ισχύος

Δείτε ακόμη: Renault 5 Turbo 3E! Το ηλεκτρικό που ντριφτάρει

Συγκεντρώνοντας σε ένα μόνο κουτί τις διαφορετικές λειτουργίες που εκτελούνται από αυτά τα τρία εξαρτήματα, ο κινητήρας γίνεται μικρότερος και ελαφρύτερος. Όντας περίπου 20 κιλά ελαφρύτερος από αυτόν που χρησιμοποιείται στο ZOE, ο ηλεκτροκινητήρας του επόμενου Renault 5 αναμένεται να είναι πιο ευχάριστος και δυναμικός στην οδήγηση από τον προκάτοχό του. Η νέα συστοιχία των μπαταριών θα βοηθήσει τη Renault να δώσει στο μοντέλο της το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αναζητά. Η εξέλιξη από τα 12 στοιχεία που υπήρχαν στην μπαταρία του ZOE σε 4 μεγάλα στοιχεία, σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική είναι απλούστερη και κατά 15 κιλά ελαφρύτερη. Εφοδιασμένη με ένα μόνο επίπεδο στοιχείων, η μπαταρία ταιριάζει απόλυτα στη νέα πλατφόρμα. Το μελλοντικό ηλεκτρικό Renault 5 θα χρειάζεται λιγότερο χώρο για να «χωρέσει» περισσότερες kWh. Για επιπλέον προστασία, ιδιαίτερη μέριμνα έχει επίσης ληφθεί για την τοποθέτηση της μπαταρίας μέσα στην πλατφόρμα. Αυτή θα προσφέρει πρόσθετη ακαμψία στο κάτω μέρος του αμαξώματος, βελτιώνοντας, παράλληλα, την ηχομόνωση αλλά και την οδηγική απόλαυση.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...