Όσα ξέρουμε για το νέο Renault 5: Ένα προσιτό, μικρό ηλεκτρικό

Η Renault προσθέτει στην γκάμα της ένα γνώριμο σε όλους όνομα, το «5», το οποίο επιστρέφει ως προσιτό ηλεκτρικό supermini μέσα στο 2024.

  • -
  • -

Το νέο Renault 5 θα είναι εμπνευσμένο από τους πρόγονους του. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό, 5θυρο supermini με μήκος 3,92 μέτρα. Μέγεθος το οποίο, σύμφωνα με τον Gilles Le Borgne, αντιπρόεδρο μηχανολογίας της Renault, επιλέχθηκε έτσι ώστε να το κάνει πιο ευέλικτο στην πόλη από το Clio – το οποίο ξεπερνά τα 4 μέτρα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα supermini.

Ο σχεδιαστής του νέου «5», Gilles Vidal, το χαρακτηρίζει «ένα όχημα που συμβαδίζει με την εποχή του: αστικό, ηλεκτρικό, ελκυστικό». Οι κρυφές χειρολαβές για τις πίσω πόρτες, που εξαφανίζονται στις πίσω κολώνες, του χαρίζουν ένα πιο δυναμικό προφίλ, το οποίο παραπέμπει σε 3πορτο αυτοκίνητο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου «5»

Η αυτονομία του νέου Renault 5 θα φτάνει τα 400 χιλιόμετρα για την έκδοση με τη μπαταρία χωρητικότητας 52 kWh. Θα υπάρχει όμως και πιο προσιτή έκδοση, με μπαταρία 40 kWh και μικρότερη αυτονομία. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης σε ταχυφορτιστή (DC) θα φτάνει τα 130 kW, ενώ η ιπποδύναμη θα είναι 136 PS.

Έτσι, το 5άρι θα χρειάζεται λιγότερα από 10" για να αγγίξει τα 100 km/h από στάση. Το σύστημα πέδησης θα είναι brake-by-wire, χωρίς φυσική σύνδεση του πεντάλ φρένου με τις δαγκάνες, ωστόσο θα πετυχαίνει πολύ φυσική αίσθηση, σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της Renault.

Renault 5 EV

Η τιμή του σε σχέση με άλλα supermini

Η τιμή του επερχόμενου Renault 5 δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα γνωστή, όμως ο Gilles Le Borgne έχει δηλώσει επίσημα πως δεν θα χρειάζεται να βάλει κάποιος βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπολογίζεται πως η τιμή του θα κυμαίνεται από 20 έως 25.000 ευρώ, με σκοπό να ανταγωνιστεί το επερχόμενο Volkswagen ID. 2all και MG4 που ήδη κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Σε σχέση με το Renault Zoe, το «5» εκτιμάται ότι θα είναι 30% φθηνότερο.

Το Renault 5 επιστρέφει λοιπόν σύντομα στην αγορά και μένει να δούμε αν θα αφήσει εποχή, όπως η πρώτη έκδοση τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: Auto Express

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...