Πού θα φτιαχτεί το μεγαλύτερο αστικό τούνελ στην Ελλάδα – Πόσο θα κοστίσει

Μία σήραγγα μήκους 3,5 χλμ, η οποία θα είναι μεγαλύτερη που έχει φτιαχτεί σε πόλη στην Ελλάδα, θα αλλάξει τα δεδομένα.

  • -
  • -

Στη συνέντευξη Τύπου για τα έργα που δημοπρατούνται ή συμβασιοποιούνται στη χώρα, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μίλησε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους, για τις επεκτάσεις της Αττική Οδού.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει τις τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα, Λαύριο και Ελληνικό με έναν διαγωνισμό παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού που κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Μόνο η σήραγγα της Ηλιουπόλεως θα κοστίσει πάνω από 1 δισ., καθώς πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και περίπλοκο έργο, το οποίο ωστόσο, θα βελτιώσει σημαντικά την κυκλοφορία προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Τούνελ με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα

Η σήραγγα της Ηλιουπόλεως, σχετίζεται άμεσα με την μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού. Το αστικό αυτό τούνελ θα έχει μήκος περίπου 3,5 χλμ., με τρεις λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, με τα 2,5 χλμ. να αποτελούν τη σήραγγα και το υπόλοιπο τμήμα επέκταση της Αττικής Οδού.

Θα συνδέσει το σημείο στο στρατόπεδο «Σακκέτα» με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συρρικνώνοντας παράλληλα τον χρόνο της απόστασης από την Κατεχάκη προς τη Βουλιαγμένης από τα 30 λεπτά σήμερα στα 10 λεπτά όταν ολοκληρωθεί.

tunel

Τι θα γίνει με τη νέα έξοδο προς Καλυφτάκη

Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει και μια νέα έξοδο προς την εθνική οδό στον κόμβο Καλυφτάκη, ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2027 και αποτελεί την επέκταση της λεωφόρου Κύμης.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα μειωθούν στα 2,5 € τα διόδια της Αττικής Οδού

Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί μια εναλλακτική διαδρομή που θα ξεκινήσει από τον κόμβο της λεωφόρου Κύμης και θα καταλήξει έπειτα από περίπου 3,8 χλμ. στον κόμβο Καλυφτάκη της εθνικής οδού, στην Κάτω Κηφισιά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...