Μειώνεται το τεκμήριο αυτοκινήτου κατά 30%

Τι σημαίνει η μείωση τεκμηρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, το κυβερνών κόμμα εξήγγειλε πως το αναχρονιστικό μέτρο των τεκμηρίων θα μειωθεί για τα εισοδήματα του 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025). Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, τα τεκμήρια διαβίωσης θα συρρικνωθούν κατά 30%, γεγονός που θα ωφελήσει οικονομικά εκατομμύρια φορολογούμενους πολίτες.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, την οποία ωστόσο, η τωρινή κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα πράξει, σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου κυβέρνηση. 

Τι είναι το τεκμήριο

Το τεκμήριο είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται από το κράτος για την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών, στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Με αυτή τη μέθοδο, το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει ουσιαστικά το εισόδημα που δήλωσε κάποιος, σε σχέση με τα έξοδα που έκανε και σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει και φορολογεί τον πολίτη πάνω σε αυτό.

Τα τεκμήρια ακολουθούν περιουσιακά στοιχεία όπως την κατοικία, την πισίνα, τα σκάφη, ακόμη και τη χρήση ιδιωτικού σχολείου ή βοηθητικού προσωπικού στο σπίτι. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αυτοκίνητα! Έτσι, το τεκμήριο ενός ΙΧ επιβαρύνει το θεωρητικό ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη του, και προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια που τον επιβαρύνουν, για να διαπιστωθεί αν το πραγματικό του εισόδημα είναι... ρεαλιστικό.

Διαβάστε επίσης: Πώς δικαιολογώ αγορά αυτοκινήτου στην εφορία; Τι τεκμήριο «αντέχω»;

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, 1.748.934 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν με βάση τα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.ά. και όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

Τι κερδίζεις με 30% μείωση στο τεκμήριο

Όσον αφορά στο τεκμήριο του αυτοκινήτου, εξαρτάται από τον κυβισμό. Για τα επιβατικά IX καθορίζονται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ή «τεκμήριο διαβίωσης» ορίζεται σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά

Αν λοιπόν έχεις ένα αυτοκίνητο 1.200 κ.εκ., στο οποίο ισχύει τεκμήριο 4.000 €, με τη μείωση του 30%, αυτό θα περιορισθεί στα 2.800 €. Οπότε στην τελική φορολογία, θα φορολογήθεις για το συγκεκριμένο ποσό, πληρώνοντας λιγότερα.

Τι είπε ο ΣΕΑΑ για τη μείωση των τεκμηρίων

Σε ανακοίνωση για την εξαγγελία προέβη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, λέγοντας πως πρόκειται για μια αναγκαία και απολύτως θετική αλλαγή.

Δείτε επίσης: Έχουν τεκμήριο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

«Ο ΣΕΑΑ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι τα τεκμήρια είναι πολλαπλάσια από το πραγματικό κόστος χρήσης (καύσιμα, ασφάλιση, συντήρηση κλπ). Συγχρόνως, τα εξωπραγματικά τεκμήρια στα αυτοκίνητα αποτρέπουν την πώληση οχημάτων μεγαλύτερης αξίας. Αυτοκίνητα που θα προσφέρουν σημαντικά δημοσιονομικά έσοδα, πχ. Τέλος Ταξινόμησης, ΦΠΑ κλπ.

Η μείωση των τεκμηρίων των αυτοκινήτων επίσης θα εκλογικεύσει ένα συνδεδεμένο με αυτά, παράλογο, ετήσιο φόρο, το «φόρο πολυτελούς διαβίωσης», με βάση πλέον τα 308 €, αντί 440 € που ισχύει σήμερα.

Ο ΣΕΑΑ χαιρετίζει τις ως άνω εξαγγελίες και παράλληλα ζητεί από την κυβέρνηση να εξαλείψει πλήρως και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που όχι μόνο δεν προσφέρει κρατικά έσοδα, αντιθέτως στερεί».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...