Ηλεκτροκίνηση: Πότε ανοίγει το «Φορτίζω Παντού» - Ποιοι παίρνουν επιδότηση έως 70%

Το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Ποιους αφορά η επιδότηση και πόσοι δημόσιοι φορτιστές θα δημιουργηθούν.

  • -
  • -

Θέμα χρόνου είναι να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης σε όλη την Ελλάδα. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου ήταν να δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως όλα δείχνουν θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Στόχος του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων και Δήμων για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

fortizo

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, θα προβλέπει ειδική επιδότηση έως 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης που θα εγκαταστήσει τους φορτιστές και την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις, θα γίνουν γνωστές κατά την επίσημη δημοσιοποίηση του προγράμματος.

Τι ισχύει για τους φορτιστές στους δήμους

Μέχρι το τέλος του 2023, οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν εκκινήσει τους διαγωνισμούς που αφορούν στην εγκατάσταση 11.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε στρατηγικά σημεία αστικών και περιαστικών περιοχών της Ελλάδα. Η επένδυση εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 € και τα σημεία είχαν χωροθετηθεί από τα 328 Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) τα οποία είχαν εκπονήσει οι δήμοι.

fortizo

Σε περίπτωση διενέργειας ανοικτών διαγωνισμών παραχώρησης του δικαιώματος ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας των δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων οι δήμοι υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν χρήση συγκεκριμένων τευχών, τα οποία εκπονούνται από το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και θα εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις από δήμο σε δήμο.

17.000 αιτήσεις για ηλεκτρικά σε 8 μήνες

Όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δηλαδή στο πρώτο 8μηνο, έχουν ληφθεί τόσες χιλιάδες αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα (περίπου 17.000), όσες ήταν συνολικά οι αντίστοιχες αιτήσεις σε όλο το προηγούμενο πρόγραμμα που διήρκησε 18 μήνες.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόση οικονομία κάνεις σε σχέση με τη βενζίνη;

fortizo

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πάνω από 30% των αιτήσεων είναι για ηλεκτρικά οχήματα, περίπου 32% είναι για «μικρο-κινητικότητα» δηλαδή για δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ το 36% αφορά σε ηλεκτρικά ποδήλατα. Επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα το 11% των οχημάτων που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικά. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ωριμάσει και έχει αγκαλιάσει αυτή την τεχνολογία», σημείωσε η κυρία Σδούκου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...