Στοιχεία – ΣΟΚ: Χιλιάδες οι νεκροί από τη ρύπανση στην Ευρώπη

Μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από 1.200 παιδιά και έφηβοι στις ευρωπαϊκές πόλεις.

  • -
  • -

Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία στην Ευρώπη, προκαλώντας χρόνιες ασθένειες και πρόωρους θανάτους.

Το 2020, το 96% του αστικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων υψηλότερες από το επίπεδο των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο (µg/m3) αέρα που ορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, γεγονός που είχε τραγικά αποτελέσματα. Με βάση την έκθεση του Οργανισμού, η μόλυνση του αέρα προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους τον χρόνο (στην ηλικιακή κατηγορία) κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας αργότερα στη ζωή των ανηλίκων.

Χάθηκε μια ολόκληρη πόλη από τον μολυσμένο αέρα

Η κακή ποιότητα του αέρα, ιδίως στις αστικές περιοχές, εξακολουθεί να επηρεάζει την υγεία των πολιτών της ΕΕ.  Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΕΟΠ, το 2020 τουλάχιστον 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα λόγω έκθεσης σε ρύπανση από λεπτά σωματίδια. Το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδήγησε σε 49.000 θανάτους στην ΕΕ και η έκθεση σε όζον σε 24.000.

aeras

Ο ΕΟΠ υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του αέρα σε περιοχές που υπάρχουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς το ότι νοσούν και πεθαίνουν παιδιά από την ατμοσφαιρική ρύπανση σημαίνει «την απώλεια μελλοντικού δυναμικού και μεγάλο μέρος χρόνιων ασθενειών τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στη ζωή».

Φυσικά, πέραν των πρόωρων θανάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί προβλήματα υγείας και αυξάνει σημαντικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Θα καθαρίσει ποτέ ο αέρας στην Ευρώπη

Από το 2005 έως το 2020, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ σημείωσε πτώση κατά 45%. Η τάση αυτή δείχνει να συνεχίζεται, με την Ευρώπη να κάνει βήματα προς τον στόχο της μείωσης της ρύπανσης και των πρόωρων θανάτων κατά 55% έως το 2030.

aeras

Εντούτοις, θα απαιτηθούν περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη του οράματος μηδενικής ρύπανσης για το 2050 σχετικά με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 περιοχές της Ευρώπης με τα πιο θανατηφόρα τροχαία

Θυμίζουμε πως, τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος, η οποία προβλέπει αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση, ενίσχυση του δικαιώματος σε καθαρό αέρα – συμπεριλαμβανομένων πιθανών διατάξεων για τη διεκδίκηση από τους πολίτες αποζημίωσης για βλάβες στην υγεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης – ενίσχυση των κανόνων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, και καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

πηγή: eea.europa.eu

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...