CUPRA Tavascan: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό SUV - Πότε ξεκινούν οι πωλήσεις

Η CUPRA παρουσίασε ένα ολοκαίνουριο μοντέλο με την ονομασία Tavascan, το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία καθώς είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας.

  • -
  • -

Η CUPRA, η ισπανική μάρκα αυτοκινήτων, κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την παρουσίαση του Tavascan, του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού crossover. Σχεδιασμένο και εξελιγμένο στη Βαρκελώνη, το Tavascan χαρακτηρίζεται ως ο "ήρωας μιας νέας εποχής" και εγκαινιάζει μια νέα σχεδιαστική γλώσσα που σύντομα θα δούμε και σε άλλα μοντέλα της φίρμας.

Το Tavascan έχει μια αισθητική εστιασμένη στις επιδόσεις, με το μπροστινό τμήμα να θυμίζει μύτη καρχαρία και μαύρο κάτω τμήμα. Οι προβολείς Sweptback και ένα φωτιζόμενο λογότυπο CUPRA συμπληρώνουν την εντυπωσιακή σχεδίασή του. Το μοντέλο είναι ελαφρώς μακρύτερο και χαμηλότερο από το Volkswagen ID.4, με το ίδιο μεταξόνιο.

Το εσωτερικό του Tavascan είναι εκπληκτικά περιπετειώδες, με μια κεντρική «γέφυρα» καλυμμένη με τρισδιάστατο μοτίβο που συνδέει την κονσόλα με το ταμπλό. Ο οδηγός κάθεται πίσω από ένα τιμόνι με επίπεδο κάτω μέρος και απέναντί του έχει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 5,3 ιντσών που συνοδεύεται από HUD (head-up display).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/19627ad890b5bf114d6e7c044f59e3d7.jpg

Στην καμπίνα κυριαρχεί το σύστημα infotainment 15 ιντσών που διαθέτει widgets καθώς και Android Auto και Apple CarPlay. Το σύστημα διαθέτει επίσης "μπάρες αφής" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή της έντασης του ήχου και των ρυθμίσεων του κλίματος.

Ατέλειωτη λίστα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης για τον οδηγό

Στον τομέα της ασφάλειας, το crossover Tavascan διαθέτει τεχνολογία Car2X και πλήθος συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται το Predictive Adaptive Cruise Control, η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, η έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας και το Side Assist. Το μοντέλο διαθέτει επίσης Lane Assist, Exit Warning, Exit Assist και Front Assist με υποστήριξη εκτροπής και υποβοήθηση στροφής.

Δείτε ακόμα: Μεγάλο τεστ: Πόσα χιλιόμετρα βγάζουν 51 ηλεκτρικά με 130 km/h στην εθνική οδό;

Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Travel Assist συνδυάζει το προσαρμοζόμενο cruise control με το σύστημα διατήρησης στο κέντρο της λωρίδας, προσφέροντας υποβοηθούμενη αλλαγή λωρίδας. Οι αγοραστές θα βρουν επίσης το Emergency Assist, το Assisted Parking και το Trained Parking. Τέλος, το crossover συνεργάζεται με την εφαρμογή CUPRA για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να διαχειρίζονται τη φόρτιση, να ρυθμίζουν το σύστημα κλιματισμού και να κλειδώνουν/ξεκλειδώνουν τις πόρτες από απόσταση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d457c232e778b0832f9305f89e110a87.jpg

Σε τι εκδόσεις θα είναι διαθέσιμο το Tavascan;

Το Tavascan θα προσφέρεται με δύο διαφορετικά συστήματα κίνησης με τη χωρητικότητα της μπαταρίας σε αμφότερες τις περιπτώσεις να είναι στις 77 kWh. Η κορυφαία έκδοση Tavascan VZ διαθέτει δύο κινητήρες συνδυαστικής ισχύος 340 ίππων και 679 Nm ροπής, με τον πίσω να είναι πιο ισχυρός και προσφέρει αυτονομία 520 km στον κύκλο WLTP.

Όσοι αναζητούν κάτι πιο προσιτό θα μπορούν να επιλέξουν το entry-level Tavascan Endurance, το οποίο διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο πίσω με 210 kW / 286 PS και 545 Nm ροπής, ενώ η αυτονομία ανεβαίνει στα 550 km.

Η μέγιστη ισχύς φόρτισης φτάνει τα 135 kW όταν συνδεθεί σε κατάλληλο DC φορτιστή. Με αυτή την ισχύ απαιτούνται λιγότερο από 30 λεπτά ώστε η μπαταρία να πάει από το 10-80%. Το Tavascan θα παράγεται στο εργοστάσιο Anhui της Volkswagen στην Κίνα και θα κυκλοφορήσει το 2024. Η CUPRA στοχεύει να πουλάει περισσότερες από 50.000 μονάδες ετησίως, ενώ έχει στόχο να είναι μια πλήρως ηλεκτροκίνητη μάρκα μέχρι το 2030.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...