Ποια είναι η συχνότερη βλάβη των αυτοκινήτων που μένουν στον δρόμο

Το να μείνει ένα αυτοκίνητο στον δρόμο είναι εφιαλτικό σενάριο για οδηγό και επιβάτες, όμως συμβαίνει τακτικά. Ποια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία;

  • -
  • -

Οι βλάβες αυτοκινήτων μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς και η επισκευή τους μπορεί να είναι επίσης δαπανηρή. Τα στοιχεία της Hellas Direct δείχνουν ότι οι πιο συχνές βλάβες σε αυτοκίνητα ηλικίας έως 5 ετών οφείλεται σε μηχανική αιτία, όμως το ποσοστό των αυτοκινήτων αυτής της παλαιότητας που ακινητοποιούνται είναι 27%, καθώς η μερίδα του λέοντος ανήκει σε αυτοκίνητα ηλικίας 16 έως 25 ετών, με ποσοστό 58%. Το ποσοστό παραμένει υψηλό και για αυτοκίνητα που είναι κοντά στα 30 χρόνια.

Όταν ένα αυτοκίνητο χαλάει, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος συντήρησης για τον ιδιοκτήτη, καθώς και μεγάλη αναστάτωση στο καθημερινό του πρόγραμμα. Επιπλέον, ένα χαλασμένο όχημα μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους άλλους οδηγούς, καθώς και κυκλοφοριακή συμφόρηση και χαμένες ώρες εργασίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8a5b40fec6fa032136783b92e8a8f9f5.jpg

Η πιο συχνή αιτία που ένα αυτοκίνητο ακινητοποιείται

Η πιο συνηθισμένη αιτία βλαβών αυτοκινήτων είναι η ελαττωματική μπαταρία. Μια μελέτη του 2022 από την ADAC έδειξε ότι το 43,2% όλων των βλαβών αυτοκινήτων οφείλονται σε προβλήματα που σχετίζονται με την μπαταρία. Σε αυτή την περίπτωση, τα νεότερα αυτοκίνητα τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με την μπαταρία, καθώς τα παλαιότερα αυτοκίνητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά, με αποτέλεσμα τη μικρότερη διάρκεια ζωής της.

Δείτε ακόμα: Τι γίνεται αν μείνει στο δρόμο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μπορώ να το ρυμουλκήσω;

Για να αποφύγετε να βρεθείτε ακινητοποιημένοι από αυτή την αιτία, είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά την μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Η τακτική συντήρηση, όπως ο έλεγχος της φόρτισης και ο καθαρισμός των ακροδεκτών, μπορεί να συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής της. Επιπλέον, η πραγματοποίηση μικρότερων διαδρομών και η αποφυγή του να αφήνετε το αυτοκίνητο σε αδράνεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να συμβάλει στην παράταση της ζωής της μπαταρίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2c9b6d11421c578725f773bbf8fb1079.jpg

Οι υπόλοιπες πιο συχνές βλάβες στα αυτοκίνητα

Όσον αφορά τις επόμενες σε κατάταξη βλάβες, στη δεύτερη θέση συναντάμε μηχανικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία καυσίμου σε ποσοστό 23,8%, τα οποία αναμενόμενα αυξάνονται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του οχήματος. Στην Τρίτη θέση των προβλημάτων τοποθετείται η μίζα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/32358a6cacba999c57ba24c47b3a9591.jpg

Ο γηρασμένος ελληνικός στόλος οδηγεί σε πολλές και συχνές βλάβες

Σημαντικός παράγοντας για το υψηλό ποσοστό βλαβών που εμφανίζεται στα ελληνικά αυτοκίνητα έχει να κάνει με την ηλικία τους, καθώς ο μέσος όρος στην Ελλάδα φτάνει τα 16 χρόνια, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 12 έτη. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει μία τεράστια κινητοποίηση. Από τα 5,5 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, θα πρέπει περίπου 2,3 εκατομμύρια να απομακρυνθούν τελείως από τους δρόμους και να αντικατασταθούν με οχήματα ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...