ACEA: Δες πότε θα πρέπει να αποσυρθεί οριστικά το αυτοκίνητό σου

Σταδιακά τα παλιά αυτοκίνητα θα αποσυρθούν από τους δρόμους της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Δείτε πότε πρέπει να αποχωριστείτε το όχημά σας.

  • -
  • -

Ο στόλος αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι γερασμένος σε μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όσο και στην υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ο στόλος των οχημάτων Euro6 το 2050 αναμένεται να είναι πάνω από 323 εκατομμύρια μονάδες. Μετά από αυτό το έτος, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκλειστικά οχήματα με μηδενικούς ρύπους.

acea

Η Ένωση Κατασκευαστών, έδωσε στη δημοσιότητα το πλάνο με τις πιθανές ημερομηνίες απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της επιτυχούς και βιώσιμης μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ACEA, το 2026, θα βγουν εκτός κυκλοφορίας, μέσω προγραμμάτων απόσυρσης και ισχυρών κινήτρων αγοράς καινούριων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro1, τα οποία θεωρούνται σήμερα ιδιαίτερα παλιά.

Δείτε εδώ: Πώς βρίσκω τι Euro είναι το αυτοκίνητό μου

Το 2030, θα αποσυρθούν τα αυτοκίνητα Euro2, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2034 θα πρέπει να τεθούν εκτός κυκλοφορίας, πάλι μέσω απόσυρσης, τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 τα οποία θα ανέρχονται σε 19,1 εκατομμύρια μονάδες.

Πότε θα αποσυρθούν τα αυτοκίνητα Euro4 και Euro5

Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro4, πρέπει να έχουν αποσυρθεί από τους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2038 και από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5, ώστε ο αριθμός τους το 2043 να έχει τερματιστεί. 

acea

Διαβάστε επίσης: Τα πιο γερασμένα αυτοκίνητα στην ΕΕ - Τι θέση κατέλαβε η Ελλάδα

Από το 2043 λοιπόν, θα μπορούν να κινούνται μόνο τα Euro6, τα οποία θα αποσυρθούν με τη σειρά τους το 2050. Τα Euro6 είναι οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 2015 και το 2050 θα είναι 35 ετών. Φυσικά θα υπάρχουν και τα αυτοκίνητα με τα πρότυπα Euro7 τα οποία θα είναι ιδιαίτερα καθαρά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά το 2026, ενώ τις τελευταίες ημέρες άναψε το «πράσινο φως» για πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης για μετά από το 2035, αρκεί να κινούνται αποκλειστικά με συνθετικά καύσιμα. Γι’ αυτά δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρόβλεψη μέχρι πότε θα μπορούν να κυκλοφορούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...