Skoda: «Λουκέτο» σε εργοστάσιο αν δεν αλλάξει το Euro 7

Το πρότυπο Euro 7 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει σε κίνδυνο 3 μοντέλα της Skoda. Αυτό σημαίνει κλείσιμο εργοστασίων και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

  • -
  • -

Η πιθανή εφαρμογή του προτύπου Euro 7 έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τους κατασκευαστές να ισχυρίζονται πως ένα τέτοιο μέτρο, εκτός του ότι θα τους κοστίσει δις ευρώ, θα τους αναγκάσει να καταργήσουν μοντέλα, να κλείσουν εργοστάσια και να απολύσουν χιλιάδες εργαζομένους.

skoda

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Martin Jahn, μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής στον τομέα των πωλήσεων της Skoda, ο οποίος ανέφερε: «Εάν εγκριθεί το Euro 7, με αυτή τη μορφή που έχει σήμερα, αυτό σημαίνει ότι η Skoda θα κλείσει ένα εργοστάσιο γιατί αυτομάτως θα σταματήσουμε να παράγουμε τα μικρότερα μοντέλα στη γκάμας μας, Fabia, Scala, Kamiq. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν τουλάχιστον 3.000 θέσεις εργασίας».

Τι είναι το νέο πρότυπο Euro 7;

Ουσιαστικά πρόκειται για την αυστηρότερη προδιαγραφή, την οποία θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η E.E. και αφορά τα επιβλαβή αέρια, όπως το οξείδιο του αζώτου (NOx), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τους άκαυστους υδρογονάνθρακες και τα λεπτά σωματίδια. Με απλά λόγια, οι νομοθέτες της E.E. επιθυμούν μέσω του Euro 7 να αυστηροποιήσουν τα όρια για τους επιβλαβείς για την υγεία ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Η Ευρώπη υποστηρίζει πως τα οφέλη για την υγεία θα είναι πολύ υψηλά, αλλά οι εταιρείες «φωνάζουν» πως κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα κόστη εξέλιξης σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι το οποίο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

skoda

Στην περίπτωση της Skoda, αν καταργηθούν τα Fabia, Scala και Kamiq, τότε η τσεχική μάρκα θα χάσει το 1/3 των πωλήσεων της. Το ίδιο θα συμβεί και στη VW, καθώς θα πρέπει να διακόψει την παραγωγή του Polo, αλλά και στις υπόλοιπες φίρμες που διαθέτουν στην αγορά supermini.

Διαβάστε επίσης: Πεθαίνουν τα φθηνά αυτοκίνητα: Πόλεμος στη μικρή κατηγορία

O λόγος που θα γίνει αυτό, είναι, διότι, τα μικρότερα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα γίνουν πανάκριβα και δεν θα αξίζει να τα αγοράσει κανείς. Η ενσωμάτωση των νέων υβριδικών τεχνολογιών στα πιο οικονομικά αυτοκίνητα της αγοράς δεν συμφέρει κανέναν. Η τεχνολογία έχει τέτοιο κόστος που θα κάνει απαγορευτική την τιμή του τελικού προϊόντος, όπως είπε και ο επικεφαλής της VW, Thomas Schafer.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...