Πόσο διαφορετικά είναι τα ελαστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα; [video]

Μοιάζουν ίδια, όμως τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ διαφορετικά, για να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές ανάγκες τους.

  • -
  • -

Πολλοί πιστεύουν ότι το μοναδικό σημείο που παραμένει… ίδιο σε ένα κοινό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό, είναι τα ελαστικά. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, αφού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν διαφορετικά ελαστικά, ειδικά κατασκευασμένα για να ταιριάζουν στις ειδικές τους απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι εντελώς διαφορετικός από ένα βενζίνης ή diesel. Οπότε, οι κατασκευαστές ελαστικών θα πρέπει να υπολογίσουν διαφορετικές παραμέτρους.

Το βάρος είναι καθοριστικό

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχει ένα βαρύ σετ μπαταριών στο πάτωμα, το οποίο προσθέτει πολλά κιλά στο νούμερο που δείχνει η ζυγαριά. Τα ελαστικά των ηλεκτρικών έχουν ενισχυμένα πλαϊνά για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βάρος και να μην υπάρχουν συνέπειες στην ευστάθεια του οχήματος ή στη φθορά του σκελετού. Αν δεν γινόταν αυτό, τότε ούτε το ελαστικό θα μπορούσε να διαχειριστεί το βάρος του οχήματος, ούτε θα είχε μεγάλη αντοχή, καθώς το επιπλέον βάρος προκαλεί φθορές.

Τα λάστιχα πρέπει να συμβάλλουν στη μεγάλη αυτονομία

Ένα ελαστικό με χαμηλή αντίσταση κύλισης, έχει μειωμένες επιδόσεις στο κομμάτι της πρόσφυσης. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, ότι ένα ελαστικό με υψηλή πρόσφυση, έχει αυξημένη αντίσταση στην κύλιση. Τα ηλεκτρικά χρειάζονται και τα δύο! Χαμηλή αντίσταση για μεγάλη αυτονομία και αποτελεσματική πρόσφυση για να αντιμετωπίζεται η άμεσα παρεχόμενη ισχύς. Για αυτό οι κατασκευαστές ελαστικών εξελίσσουν νέα σύσταση για τη γόμα του ελαστικού, που εξασφαλίζει χαμηλή αντίσταση στην κύλιση και παράλληλα, υψηλή πρόσφυση.

Η ησυχία είναι το παν

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αθόρυβα. Για αυτό και τα ελαστικά τους θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη χάραξη στο πέλμα, αλλά και ειδικά υλικά στη γόμα, προκειμένου να μην ακούγονται πολύ. Με την έλλειψη ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης να «καλύπτει» άλλους ήχους, ένα συμβατικό ελαστικό θα ήταν ενοχλητικό σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για τον περιορισμό του θορύβου που παράγεται κατά την κύλιση.

Δείτε ακόμη: Χιονολάστιχα δρόμου vs χιονολάστιχα WRC - Η απίστευτη διαφορά στο κράτημα! [video]

Κοστίζουν ακριβότερα

Τα ελαστικά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα σε εντελώς αντίθετες συνθήκες, όπως είναι η χαμηλή αντίσταση στην κύλιση και η πρόσφυση, που εξηγούμε παραπάνω. Επίσης πρέπει να έχουν ενισχυμένα πλαϊνά για να υποστηρίξουν το βάρος των… παχουλών ηλεκτρικών και μέσα σε όλα αυτά, να είναι και ήσυχα! Όλα αυτά μεταφράζονται και σε αυξημένη τιμή, καθώς υπάρχει μεγάλο κόστος εξέλιξης, αλλά και χρήση ακριβότερων υλικών κατά την κατασκευή.

Το βρετανικό κανάλι TyreReviews πραγματοποίησε πρόσφατα μια δοκιμή για να διαπιστώσει πόσο διαφέρει στην πράξη η συμπεριφορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου όταν φορά συμβατικά λάστιχα, σε σχέση με το να πατά σε λάστιχα ειδικά εξελιγμένα για αυτό. Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα Audi e-tron , και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...