Χιονολάστιχα δρόμου Vs λάστιχα WRC: Η απίστευτη διαφορά σε κράτημα [video]

Πόσο καλύτερα είναι τα χιονολάστιχα με καρφιά που χρησιμοποιούν οι οδηγοί Ράλι, από τα απλά χιονολάστιχα που μπορούμε να βάλουμε στο αυτοκίνητό μας;

  • -
  • -

Βλέποντας ένα βίντεο με οδηγούς του WRC να πηγαίνουν… τέρμα γκάζι στο χιόνι και τον πάγο, αυτόματα σκεπτόμαστε ότι έχουν μέσα τους κάτι το υπερφυσικό, μια τρομακτική ικανότητα οδήγησης που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε. Σίγουρα, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι, ωστόσο έχουν στα χέρια τους και κορυφαίο εξοπλισμό, ο οποίος όταν αξιοποιείται κατάλληλα μπορεί να κάνει θαύματα. Τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες χιονιού και πάγου, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία τους!

Λάστιχα WRC vs χιονολάστιχο – Μπορούν να συγκριθούν;

Το γνωστό κανάλι “Tyre Reviews” στο YouTube έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Πήρε ένα Subaru Impreza WRX STi με τη φημισμένη τετρακίνηση Symmetrical AWD της ιαπωνικής φίρμας και προχώρησε σε ένα απευθείας συγκριτικό των ελαστικών του WRC με συμβατικά χιονολάστιχα εμπορίου. Εδώ, να τονίσουμε ότι τα χιονολάστιχα εμπορίου είναι τα πιο… βαρέως τύπου, με καρφιά, τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Ποιο κερδίζει στο χιόνι; Προσθιοκίνητο με χιονολάστιχα ή 4x4 με all-season;

Από την όψη και μόνο, φαίνεται ότι τα λάστιχα του WRC είναι… από άλλο πλανήτη. Τα καρφιά είναι τεράστια σε μέγεθος και στρατηγικά τοποθετημένα, το πέλμα έχει ειδικό σχεδιασμόκαι είναι και στενότερα. Ότι θα υπερέχουν συγκριτικά με τα «απλά» χιονολάστιχα είναι δεδομένο, το θέμα είναι… πόσο. Μάλιστα, διάλεξαν ένα από τα καλύτερα του είδους (σύμφωνα με τους ίδιους), τα Pirelli Ice Zero 2.

Το αποτέλεσμα σοκάρει!

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, όμως μερικές φορές το πραγματικό αποτέλεσμα κρίνεται και σε επίπεδο αίσθησης. Όποιος παρακολουθεί το κανάλι, γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής έχει δοκιμάσει πραγματικά… τα πάντα από ελαστικά, οπότε είναι κάτι παραπάνω από έμπειρος. Όταν οδήγησε με τα λάστιχα του WRC, δεν εντυπωσιάστηκε απλά, αλλά… τρελάθηκε! Τόνιζε συνεχώς πόση σιγουριά προσφέρουν, πόσο καλά κρατάνε και εκθείαζε τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας τους.

Τελικά, στο χιόνι τα ελαστικά του WRC ήταν κατά 8,2 δευτερόλεπτα ταχύτερα από τα συμβατικά, ενώ στον πάγο η διαφορά ήταν πραγματικά τεράστια: 17,9 δευτερόλεπτα.

Να διευκρινίσουμε ότι το αγωνιστικά λάστιχα ήταν τα Pirelli SottoZero WRC, από το Ράλι Σουηδίας του 2021, σε διάσταση 205/65 R15, σε αντίθεση με τα «πολιτικά» χιονολάστιχα που ήταν στην πολύ δημοφιλή διάσταση 225/40 R18.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...