Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα 5 μαθήματα που έχουμε πάρει από αυτά μέχρι σήμερα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας. Και κυκλοφορούν αρκετά ώστε να μας έχουν ήδη... διδάξει 5 πράγματα.

  • -
  • -

Όσο τα χρόνια περνάνε και ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του πλανήτη αυξάνεται, τόσο βελτιώνονται οι γνώσεις που διαθέτει η αγορά γύρω από τους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και ενότητες όπως η αντοχή τους στο χρόνο και οι βλάβες. Ας δούμε ποια είναι τα 5 βασικότερα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει μέχρι σήμερα.

1. Δεν έχει σημασία πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σταδιακά, με κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται ως μεταχειρισμένο, η αγορά κατανοεί όλο και περισσότερο ότι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσα χιλιόμετρα γράφει το οδόμετρο. Σίγουρα είναι ένας δείκτης που παίζει σημαντικό ρόλο, όμως ο σημαντικότερος όλων είναι η υγεία της μπαταρίας, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες του χρήστη. Μερικοί τομείς που επηρεάζουν την υγεία της είναι η ταχύτητα και η συχνότητα φόρτισης, ο τρόπος οδήγησης, αλλά και το μέγιστο ποσοστό στο οποίο φορτίζεται. Κατά κανόνα, αν η μπαταρία φορτίζεται μόνιμα μέχρι το 100% ή αφήνεται να εκφορτιστεί μέχρι το 0% η φθορά της είναι πιο γρήγορη. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6f319e87489d1a4e1b5029841f7848f6.jpg

2. Η αξία ενός ηλεκτρικού ανταποκρίνεται στην υγεία της μπαταρίας

Με την αγορά να καταλαβαίνει κάθε μέρα και περισσότερο ότι η υγεία της μπαταρίας είναι σημαντικότερη από τα διανυθέντα χιλιόμετρα, αναμενόμενα προσαρμόζει και τις τιμές των μεταχειρισμένων με βάση αυτό. Έτσι, τα μεταχειρισμένα στα οποία η μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση πωλούνται ακριβότερα, ενώ σε εκείνα που η μπαταρία εμφανίζει έντονη φθορά η τιμή είναι χαμηλότερη. Άλλωστε, και οι υποψήφιοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσουν έχει μπαταρία σε καλή κατάσταση.

Δείτε ακόμα: Μπορεί να ηλεκτρικό φορτίσει με φορητά φωτοβολταϊκά; [video]

3. Η αυτονομία που ανακοινώνεται δεν είναι αντιπροσωπευτική

Κοιτώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα δούμε να αναγράφεται ένας αριθμός για την αυτονομία του, όμως η αγορά σταδιακά κατανοεί δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Η λογική πίσω από αυτό το νούμερο είναι αντίστοιχη με τα θερμικά.

Όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν τις τιμές κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου με βενζίνη η diesel, ο αγοραστής ξέρει ότι δύσκολα θα πετύχει αυτή την τιμή, καθώς και ότι η κατανάλωση εξαρτάται από το αν η κίνηση γίνεται στην πόλη ή τον αυτοκινητόδρομο, καθώς κι από άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το ανάγλυφο του εδάφους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e7848494232306e848af6e18cdc1dfe4.jpg

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση των EV. Η αυτονομία τους διαφοροποιείται ανάλογα με τη θερμοκρασία, το είδος του δρόμου (πόλη ή αυτοκινητόδρομος), την ταχύτητα κίνησης, το πόσο επιθετικός είναι ο οδηγός κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η επίσημη τιμή της αυτονομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για λόγους σύγκρισης ανάμεσα στα διαφορετικά μοντέλα, παρά για να γίνει μια ρεαλιστική εκτίμηση της απόστασης που μπορεί να καλυφθεί με μία φόρτιση.

4. Η απήχηση των ηλεκτρικών συνεχώς μεγαλώνει

Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αγοράζονται κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, με την τάση να είναι αυξανόμενη. Δε μεσολαβούν πολλά χρόνια ακόμα, λοιπόν, μέχρι τη στιγμή που οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνουν περισσότερες από εκείνες των μοντέλων που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Άλλωστε σε αυτό συγκλίνουν και οι περισσότερες αναλύσεις και εκτιμήσεις ειδικών ανά τον κόσμο.

5. Τα ακριβά καύσιμα σπρώχνουν ακόμα περισσότερους στα ηλεκτρικά

Ένας παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο στη στροφή των αγοραστών προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, αλλά και οι συνεχείς αυξομειώσεις στο ποσό που πρέπει να πληρώσουν στην αντλία για την ίδια ποσότητα βενζίνης ή diesel.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/318546b63c407359d8bced5161f0dc5f.jpg

Σε αντίθεση με τα θερμικά αυτοκίνητα, αν η φόρτιση ενός ηλεκτρικού μοντέλου γίνεται από οικιακή παροχή, το κόστος κίνησης θα παραμένει χαμηλό, καθώς το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πάντα οι κυβερνήσεις (τουλάχιστον εκείνες του Δυτικού κόσμου) θα φροντίζουν να διατίθεται σε τέτοια τιμή, ώστε να μπορεί ανταποκριθεί η πλειοψηφία των νοικοκυριών. Σίγουρα μπορεί να εμφανίζονται διακυμάνσεις, όμως δεν είναι τόσο μεγάλες, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξαρτάται τόσο από διεθνή γεωστρατηγικά «παιχνίδια», όπως εκείνη του πετρελαίου.

Τέλος, το ρεύμα μπορεί να παραχθεί ακόμα και από πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, κάνοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κινείται με μηδενική επιβάρυνση προς το περιβάλλον και πάρα πολύ μικρή επιβάρυνση για την τσέπη του κατόχου του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...