Η Porsche συμμάχησε με τη Ferrari! Τι ένωσε τους δύο «εχθρούς»;

Η Porsche και η Ferrari, δύο εταιρείες που συνδέονται μόνο από το ότι και οι δύο διαθέτουν φανατικούς φίλους, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Ποιος είναι ο κοινός τους στόχος;

  • -
  • -

Η Porsche και η Ferrari, δύο από τα πιο εμβληματικά ονόματα στον κόσμο των σπορ αυτοκινήτων, φέρονται να κάνουν προσπάθειες ώστε να μπλοκάρουν έναν νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) μετά το 2035. Ο νόμος, ο οποίος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα απαιτούσε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ μετά το 2035 να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Porsche και η Ferrari άσκησαν με επιτυχία πιέσεις στην ΕΕ για να αλλάξει τον προτεινόμενο νόμο, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης θα ήταν υπερβολικά ακραία και θα έβλαπτε την αυτοκινητοβιομηχανία. Αντ' αυτού, ο αναθεωρημένος νόμος φέρεται να επιτρέπει στα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης να συνεχίσουν να πωλούνται τουλάχιστον μέχρι το 2050, αν και με αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/642515fc6a4f995ca79c5bd2b4107781.jpg

Πώς υποδέχτηκαν τη συμμαχία Porsche - Ferrari οι περιβαλλοντολόγοι;
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υπονομεύονται από ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες. Υποστηρίζουν ότι η πλήρης απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Δείτε ακόμα: Εμείς απαγορεύουμε τα θερμικά το 2035, άλλοι... τα ηλεκτρικά!

Τι λένε όσοι στηρίζουν την αναθεώρηση της απαγόρευσης των ΜΕΚ;
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του αναθεωρημένου νόμου δηλώνουν ότι επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών ανησυχιών και των αναγκών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακόμα, ισχυρίζονται ότι η πλήρης απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης θα οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικές διαταραχές, ενώ σημειώνουν επίσης ότι τα οχήματα μηδενικών εκπομπών εξακολουθούν να είναι σχετικά ακριβά και δεν είναι προσιτά σε όλους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b85d80b630bf255ab94ce85db5839e3c.jpg

Μένει να δούμε αν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Porsche και της Ferrari και θα ασκήσουν πιέσεις για την αποδυνάμωση του προτεινόμενου νόμου. Ωστόσο, η κίνηση δύο από τις πιο διάσημες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθώς επιδιώκουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...