Νέος ΚΟΚ: Οι 4 παραβάσεις που χάνεις το δίπλωμα για 5 χρόνια

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναπροσαρμόζεται. Για κάποιες παραβάσεις που κρίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες, οι ποινές θα είναι πολύ αυστηρές.

  • -
  • -

Σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών».

Αυτό σημαίνει πως, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο σχέδιο νόμου του ΚΟΚ. Σε αυτό περιλαμβάνονται διάφορες αλλαγές, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος, αν υποπίπτει σε επικίνδυνες παραβάσεις, τις οποίες μάλιστα επαναλαμβάνει.

Πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να καταπολεμήσει τις επικίνδυνες παραβάσεις. Στο Άρθρο 61 του νομοσχεδίου που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, αυτές οι παραβάσεις αποσαφηνίζονται, καθώς σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο ατυχήματος και απώλειας ζωής.

Οι τέσσερις επικίνδυνες παραβάσεις είναι:

  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη/STOP
  • Aντικανονικές προσπεράσεις
  • Αυτοσχέδιοι αγώνες/επίδειξη

kok

Πότε θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια

Με βάση την παράγραφο 6 του Άρθρου 28 του νέου ΚΟΚ, όποιος οδηγός εντοπιστεί τρεις φορές εντός χρονικού διαστήματος 5 ετών, να οδηγεί ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ, παραβιάσει το STOP ή το κόκκινο φανάρι και προβεί σε παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, τη δημιουργία εντυπώσεων, ανταγωνισμού ή και την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, όπως και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος που πρέπει να γίνεται το προσπέρασμα, θα του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μήπως κάνεις και εσύ αυτή την παράβαση; Χάνεις δίπλωμα για 1 μήνα!

Αναλυτικά το Άρθρο αναφέρει:

«Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατά εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018»

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...