Έρχεται το φθηνότερο Tesla – Πόσο θα κοστίζει;

Έτοιμη να ανακοινώσει ένα νέο μοντέλο φαίνεται πως είναι η Tesla, με το οποίο θα κατέβει σημαντικά σε τιμή κάνοντας την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου πιο δελεαστική.

  • -
  • -

Η Tesla δείχνει ότι είναι έτοιμη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίλυση του σημαντικότερου (ίσως) προβλήματος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο δεν είναι άλλο από τις υψηλές τιμές που καλείται να πληρώσει όποιος θέλει ένα μοντέλο που να κινείται αποκλειστικά με μπαταρία.

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει μία εκδήλωση την οποία ονομάζει Investor Day (ημέρα του επενδυτή). Πρόκειται για event που η Tesla διοργανώνει κάθε χρόνο και για φέτος έχει προγραμματιστεί την 1η Μαρτίου.

Αν και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την ατζέντα της Investor Day του 2023, υπάρχουν διαρροές οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλες προσδοκίες στους φίλους της ηλεκτροκίνησης σε όλο τον κόσμο. Η βασικότερη αφορά την ανακοίνωση μίας νέας πλατφόρμας και του πρώτου μοντέλου που θα βασιστεί σε αυτή.

tesla-skateboard-chassis-platforma-ilektriko

Σύμφωνα με τις φήμες, το νέο μοντέλο θα είναι το μικρότερο, αλλά και το φτηνότερο στην γκάμα της αμερικανικής φίρμας. Ανεπίσημα χρησιμοποιείται το όνομα Model 2, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτή θα είναι τελικά η ονομασία του ή όχι.

Δείτε ακόμα: Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα Tesla με 0% μπαταρία; [video]

Ο Pierre Ferragu, άνθρωπος ο οποίος έχει πολλές φορές και με ιδιαίτερη επιτυχία αποκαλύψει πρόωρα τα σχέδια της Tesla, έχει καταθέσει τις δικές του εκτιμήσεις για το Model 2. Σύμφωνα με αυτές το νέο μοντέλο θα έχει 15% μικρότερο μήκος, θα είναι 30% πιο ελαφρύ και θα έχει 25% πιο μικρή μπαταρία σε σχέση με το Model 3. Ακόμα, θα κοστίζει 37% λιγότερα χρήματα για να κατασκευαστεί, πάντα με το ίδιο μέτρο σύγκρισης.

 

Τα παραπάνω ποσοστά μεταφράζονται σε μήκος κοντά στα 4 μέτρα (δηλαδή στην ίδια κατηγορία με μοντέλα όπως το Peugeot 208 και το SEAT Ibiza), βάρος από 1.128 κιλά μέχρι 1.293 κιλά (ανάλογα την έκδοση του Model 3 με την οποία γίνεται η σύγκριση) και χωρητικότητα μπαταρίας η οποία μπορεί να ξεκινά από τις 40-45 KWh περίπου.

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τον Ferragu αυτό θα διαμορφώνεται περίπου στα 21,6 χιλιάδες δολάρια (20.340 ευρώ), ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος του FSD (Full Self Driving), δηλαδή της πλατφόρμας ημιαυτόνομης οδήγησης της εταιρείας η οποία έχει αυξημένες δυνατότητες αλλά και πολλές απαιτήσεις σε επίπεδο υλικού με στοιχεία εξοπλισμού όπως κάμερες και αισθητήρες. Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης κοντά στα 25.000 δολάρια (23.540 ευρώ).

tesla-model-2-sxedia

Με βάση τα όσα ισχύουν στην αμερικανική αγορά, με αυτό το ποσό το Model 2 θα ανταγωνίζεται ευθέως σχεδόν το 80% των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ ακόμα και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα αυτή η τιμή κρίνεται αρκετά προσιτή για σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Ο Ferragu εκτιμά ότι αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η Tesla θα μπορούσε να φτάσει τα 12 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2030, αν και ο στόχος είναι αισιόδοξος με βάση τη σημερινή παραγωγική ικανότητα της εταιρείας. Βέβαια, ο ίδιος ο Musk έχει δηλώσει παλαιότερα ότι με τη νέα πλατφόρμα θέλει να φτάσει να πουλάει 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά έτος, όμως το παρελθόν έχει δείξει ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι πολύ καλός στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ο ίδιος ανακοινώνει.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...