Θα αυξηθούν οι τιμές στα διόδια; Τι είπε ο υπουργός

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μίλησε για τα διόδια, τις τιμές, αλλά και αν θα μπει το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.

  • -
  • -

Για τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται σε όλη την χώρα, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και τα διόδια, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στη «Real News».

Ο κύριος Καραμανλής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις των διοδίων, ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον, λέγοντας πως: «Το έχω πει και το εννοώ. Και νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται και οι παραχωρησιούχοι. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε μαζί τους, με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό για το κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου, έχει έρθει η ώρα να πάμε σε χιλιομετρική χρέωση διοδίων, σε όλο το δίκτυο. Αυτό είναι το δίκαιο και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη - ενώ ήδη, στη χώρα μας, η Ολυμπία Οδός το εφαρμόζει στην Πελοπόννησο».

diodia

Στην τελική ευθεία το Μετρό Θεσσαλονίκης

Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται και ειδικότερα για τους επόμενους σταθμούς του Μετρό στην Αττική που σχεδιάζονται ο υπουργός, είπε: «Το Μετρό επεκτείνεται, γιατί σε βάθος χρόνου είναι η μόνη σοβαρή και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Λεκανοπεδίου. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, ξεκίνησε να κατασκευάζεται μια νέα Γραμμή - και μάλιστα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι Αθηναίοι βλέπουν ήδη τα εργοτάξια για τη Γραμμή 4 του Μετρό, που επιτέλους προχωρά. Προκηρύξαμε επίσης το διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Σε δύο χρόνια εκτιμώ ότι θα δημοπρατήσουμε και τη σύνδεση του Θησείου με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μελετούμε ήδη την επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια, που θα καλύψει την Κηφισίας μέχρι το Μαρούσι. Και βέβαια, θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη του δικτύου του προαστιακού, προς τη Δυτική Αττική και προς Λαύριο και Ραφήνα».

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι παραμένει ο στόχος για να λειτουργήσει στα τέλη του 2023 λέγοντας, «τρέχουμε καθημερινά, για να κερδίσουμε πίσω το χρόνο που έκλεψαν από την πόλη οι προσφυγές. Ήδη, το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια κλείνουν, οι σταθμοί ολοκληρώνονται και οι χώροι αποδίδονται ξανά στην πόλη μετά από τόσα χρόνια. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια πυκνώνουν. Στον πολύπαθο σταθμό Βενιζέλου προχωράμε γοργά. Το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία».

diodia

Πώς θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο κύριος Καραμανλής σημείωσε ότι «το σχέδιο μας για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού περιλαμβάνει: επέκταση δικτύου Μετρό, κρίσιμα οδικά έργα, ενίσχυση αστικών συγκοινωνιών. Τώρα, πριν να είναι αργά. Η πιο ρεαλιστική μακροπρόθεσμη λύση είναι η επέκταση του δικτύου Μετρό, την οποία υλοποιούμε. Παράλληλα, έχουμε ήδη αυξήσει πάνω από 50% τα λεωφορεία στον δρόμο και στους επόμενους μήνες ξεκινούν να έρχονται 650 νέα πράσινα λεωφορεία μηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Διαβάστε επίσης: Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2025; Αυτοί είναι οι νέοι δρόμοι

Ενώ για τα οδικά έργα, παραδέχθηκε ότι όλα πρέπει να γίνουν πριν η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο γίνει αφόρητη. Όπως τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Την αστική σήραγγα της Ηλιουπόλεως. Την επέκταση της λεωφόρου Κύμης που έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα αποσυμφορήσει την κίνηση σε Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...