Peugeot e-208 GT: Γίνεται να κάψει λιγότερο απ' όσο λέει το εργοστάσιο;

Οδηγώντας το Peugeot e-208 GT θελήσαμε να κάνουμε ένα πείραμα, στόχος του οποίου ήταν να ρίξουμε την κατανάλωση όσο πιο χαμηλά γίνεται, παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες.

  • -
  • -

Η κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια η αυτονομία που μπορεί να επιτευχθεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Έχοντας το Peugeot e-208 GT στα χέρια μας επιχειρήσαμε να πετύχουμε κατανάλωση τουλάχιστον ίση με εκείνη που ανακοινώνει το εργοστάσιο.

Ο στόχος δεν ήταν εύκολος καθώς οι ανακοινώσεις κατανάλωσης τόσο στα θερμικά μοντέλα όσο και στα ηλεκτρικά έχει παρατηρηθεί ότι είναι κάπως αισιόδοξες, σε σχέση με αυτό που βιώνει ένας οδηγός στην καθημερινότητα. Μπορεί η απόκλιση θεωρίας και πράξης να έχει μειωθεί με την εφαρμογή του WLTP, όμως σε πολλές περιπτώσεις υφίσταται ακόμα.

Κάνει κρύο; Επιπλέον εμπόδια για την επίτευξη χαμηλής κατανάλωσης

Στην περίπτωση του πειράματος με το Peugeot e-208, υπήρχε ένας παράγοντας που έκανε την επίτευξη του στόχου μας ακόμα δυσκολότερη, και αυτός ήταν το κρύο. Το ιδανικό παράθυρο λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου, κι όσο ο υδράργυρος πέφτει, η κατανάλωση αυξάνεται. Στην περίπτωσή μας, η εξωτερική θερμοκρασία ήταν περίπου 4 βαθμοί Κελσίου.

2-peugeot-e208-e-208-gt

Οι αιτίες για την αύξηση της κατανάλωσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε κρύο περιβάλλον είναι δύο. Η μία ότι χρησιμοποιούμε ρεύμα για να έχουμε ζέστη στην καμπίνα, ενώ ο άλλος ότι το ίδιο το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί περισσότερο ρεύμα για να κρατάει την μπαταρία στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας.

Πόσο ρεύμα καταναλώνει το e-208 σε αστική χρήση;

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, για μία σύντομη βόλτα με αφετηρία και τερματισμό τα γραφεία του GOCAR, στο Μαρούσι. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν μικτή και περιλάμβανε τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Λεωφόρος Κηφισίας, Αττική Οδός, Βύρωνος, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Λεωφόρος Ειρήνης, Περικλέους, Π. Τσαλδάρη, Θησέως, Πλαταιών, Χατζηαντωνίου, Δημ. Ράλλη και Αγίου Κωνσταντίνου.

Δείτε ακόμα: Αναβάθμιση για το Peugeot e-208 - Πώς κέρδισε ισχύ και αυτονομία

Κατά τη διάρκεια των 7,0 km που καλύψαμε η θέρμανση λειτουργούσε κανονικά έχοντας ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία στους 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πρόγραμμα οδήγησης που είχαμε επιλέξει ήταν το Normal, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Στο πρόγραμμα Eco λειτουργεί με μειωμένη απόδοση, για να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας.

3-peugeot-e208-e-208-gt-katanalosi-psifiakos-pinakas-organon-3d

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό καθώς καταφέραμε να νικήσουμε την εργοστασιακή κατανάλωση και μάλιστα με διαφορά. Η επίσημη τιμή που ανακοινώνει η Peugeot για το e-208 κυμαίνεται στις 15,4-15,9 KWh/100 km, αναλόγως έκδοσης, ενώ η ένδειξη που είδαμε εμείς στον ψηφιακό πίνακα οργάνων ήταν 14,4 KWh/100 km.

Το αποτέλεσμα της δοκιμής φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η πραγματική κατανάλωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να είναι χαμηλότερη από εκείνη που ανακοινώνει το εργοστάσιο, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αυτονομία. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι ο καιρός δεν ήταν ιδανικός και ότι δεν είχαμε επιλέξει το πρόγραμμα οδήγησης Eco, η τελική κατανάλωση θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερη.

Χαμηλότερη κατανάλωση, χαμηλότερα έξοδα για τον χρήστη

Η επίτευξη τόσο χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος ακόμα και σε μη ευνοϊκές συνθήκες, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει έξοδα κίνησης ακόμα μικρότερα από όσο υπολογίζει με βάση τις εργοστασιακές τιμές. Σε ένα θερμικό δεν έχουμε δει ποτέ λιγότερα lt/100 km σε σχέση με το επίσημο νούμερο, όσο "απαλοί" κι αν είμαστε με το γκάζι, όμως στο ηλεκτρικό μπορεί να συμβεί. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί και σε χαμηλό κόστος κίνησης.

Για παράδειγμα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κάποιος φορτίζει πάντα σε δημόσιο φορτιστή επί πληρωμή, το κόστος με βάση τα εργοστασιακά νούμερα και την τιμή της KWh στα 45 λεπτά του ευρώ (μία συνηθισμένη τιμή για δημόσιους επί πληρωμή φορτιστές) είναι 6,93-7,16 €/100 km, όμως αν το υπολογίσουμε με βάση την κατανάλωση που πετύχαμε το κόστος πέφτει στα 6,48 €/100 km. Φυσικά, αν φορτίζουμε στο σπίτι ή σε δημόσιο δωρεάν φορτιστή το κόστος κίνησης πέφτει δραματικά ή ακόμα και μηδενίζεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...