Τι είναι η βινιέτα; Σε ποιες χώρες πρέπει να την έχεις στο αυτοκίνητο

Τα διόδια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χρεωθεί η χρήση ενός οδικού δικτύου και η βινιέτα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες εναλλακτικές.

  • -
  • -

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής των οδικών φόρων είναι αδιαμφησβήτητα αυτός που συναντάμε και στην χώρα μας, τα διόδια. Δεν αποτελεί όμως την μοναδική μέθοδο. Μία αρκετά διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιείται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι οι βινιέτες (vignettes). Σε ένα κράτος που λειτουργεί με βινιέτες για τη χρέωση των οχημάτων που κυκλοφορούν στην επικράτειά του, δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων ούτε στην είσοδο ούτε σε κάποιο άλλο σημείο των αυτοκινητοδρόμων του.

Πώς λειτουργεί η χρέωση με βινιέτα και που διαφέρει με τα διόδια;

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένας δρόμος που χρησιμοποιεί αυτού του είδους την χρέωση δεν περιέχει σταθμούς στους οποίους μπορούμε να πληρώσουμε. Αντιθέτως, οι χρήστες χρειάζεται να προμηθευτούν ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ή ένα έντυπο που θυμίζει μεγάλη απόδειξη το οποίο πρέπει και να έχουν πάντα μαζί τους.

vinieta-2

Τα αυτοκόλλητα αυτά βγαίνουν για διάφορα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να προμηθευτούν το ιδανικό, ανάλογα με το πόσο καιρό θα τα χρειαστούν, αποφεύγοντας έτσι τις άσκοπες χρεώσεις ή την ταλαιπωρία της αγοράς κάθε φορά που εισέρχονται σε δρόμο που πρέπει να πληρώσουν (βλέπε διόδια). Όπως ισχύει και με τα κλασσικά διόδια, η βινιέτα είναι απαραίτητη για όλους τους χρήστες του δρόμου και όχι μόνο για τα αυτοκίνητα.

Που μπορώ να προμηθευτώ βινιέτες;

Στην πλειοψηφία των κρατών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο, οι βινιέτες μπορούν να αγοραστούν σε τοπικά πρατήρια βενζίνης, ταχυδρομεία, στα σύνορα, αλλά και online. Όταν κάποιος αγοράζει μία βινιέτα, καλό θα ήταν να κρατήσει την απόδειξή για χρήση σε περίπτωση εσφαλμένου προστίμου.

Σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται η χρήση βινιέτας;

Σε περίπτωση που έχετε σκοπό να οδηγήσετε σε κάποια από τις ακόλουθες χώρες, θα πρέπει να προμηθευτείτε βινιέτα. Οι χώρες είναι οι:

  • Αυστρία
  • Βουλγαρία
  • Ελβετία
  • Ουγγαρία
  • Ρουμανία
  • Σλοβακία
  • Σλοβενία
  • Τσέχικη Δημοκρατία

vinieta-3

Δείτε ακόμη: Ταξίδι στη Βουλγαρία: Πόσο κοστίζει - Τι χρειάζεται να έχω στο αυτοκίνητο

Πόσο κοστίζει η βινιέτα;

Το κόστος αλλά και η αντίστοιχη ελάχιστη διάρκεια ισχύος μίας βινιέτας εξαρτάται από την χώρα. Για παράδειγμα στην Αυστρία η ελάχιστη διάρκεια έχει οριστεί στις 10 ημέρες με κόστος 9,9€ για τα αυτοκίνητα και 5,8€ για τις μοτοσικλέτες. Στην Ρουμανία από την άλλη, η ελάχιστη διάρκεια είναι 7 ημέρες ενώ το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο, με την βινιέτα για τα ΙΧ να κοστίζει μόλις 3€.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...