Ταξίδι στη Βουλγαρία: Πόσο κοστίζει - Τι χρειάζεται να έχω στο αυτοκίνητο

Η Βουλγαρία, ειδικά τον χειμώνα, είναι δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες. Ποιος ξέρει όμως τι απαιτείται για να ταξιδέψει με ασφάλεια στη γειτονική χώρα.

  • -
  • -

Το Μπάνσκο κατά κύριο λόγο, το Μπόροβετς κατά δεύτερο και φυσικά η πρωτεύουσα Σόφια, αλλά και τα χωριά κοντά στα σύνορα, προσελκύουν κάθε χρόνο, χιλιάδες Έλληνες στη Βουλγαρία. Ειδικά τα χειμερινά θέρετρα, αποτελούν πόλο έλξης τους χειμερινούς μήνες, με αμέτρητα οχήματα με ελληνικές πινακίδες να περνούν τα σύνορα του Προμαχώνα. Τις εορταστικές περιόδους, αλλά και τις Παρασκευές και Δευτέρες, στον συνοριακό σταθμό, δημιουργούνται ουρές από επιβατικά αυτοκίνητα που επιθυμούν να επισκεφθούν τα χιονισμένα βουνά του βαλκανικού κράτους.

Φυσικά, όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στη Βουλγαρία, υπάρχουν κανόνες που είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Τι πρέπει να έχω για να περάσω τα σύνορα

Πριν ξεκινήσετε με το αυτοκίνητό σας, τσεκάρετε απαραιτήτως τα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως διαβατήριο ή ταυτότητα, έγκυρη άδεια οδήγησης και πράσινη κάρτα αυτοκινήτου ή αλλιώς πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης. Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα μια βεβαίωση στην ουσία από την ασφαλιστική σας εταιρεία, που εγγυάται την κάλυψη αστικής ευθύνης στις χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο της πράσινης κάρτας.

bulgaria

Η Πράσινη Κάρτα διασφαλίζει ότι το όχημά σας καλύπτεται από την ασφάλιση αστικής ευθύνης, στη χώρα που κινείστε και εκδίδεται από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό γραφείο που έχετε βγάλει την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας. Συνήθως παρέχεται δωρεάν από την ασφαλιστική εταιρεία σας, αλλά δεν αποκλείεται να τη χρεωθείτε από ορισμένες εταιρείες με κόστος 5-10 €.

Όλα τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά και γι΄αυτό πρέπει να τα έχει απαραιτήτως μαζί σας. Επίσης, κατά τον έλεγχο στα σύνορα θα σας ζητηθεί η βινιέτα (vignettes).

Τι είναι η βινιέτα που ζητάνε στη Βουλγαρία;

Ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διόδια στους δρόμους, σε άλλες οι όποιοι οδικοί φόροι πληρώνονται με τις λεγόμενες βινιέτες. Ένας δρόμος με βινιέτα είναι παρόμοιος με έναν δρόμο με διόδια, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά διόδια, στους δρόμους με βινιέτα χρειάζεται να προμηθευτείτε ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή ένα έντυπο σαν απόδειξη που πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας.

Διαβάστε επίσης: Μπορώ να πάω στο εξωτερικό με το ψηφιακό δίπλωμα;

bulgaria

Τα αυτοκόλλητα ή τα έντυπα Vignette μπορούν να αγοραστούν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια), ανάλογα με το πόσο καιρό θα τα χρειαστείτε. Η ελάχιστη διάρκεια ισχύος της βινιέτας στη Βουλγαρία είναι 7 ημέρες και κοστίζει 15 λέβα, δηλαδή 7,70 €. Το συγκεκριμένο σήμα μπορείτε να το βγάλετε και ηλεκτρονικά πατώντας εδώ

Τι να προσέχω στη Βουλγαρία

Όταν οδηγείτε στη Βουλγαρία, θυμηθείτε να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας ανά πάσα στιγμή και να ακολουθείτε τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το πιο σημαντικό, μην πίνετε και οδηγείτε. Το όριο αλκοόλ στο αίμα στη Βουλγαρία είναι 0,05 ml, οπότε αν γνωρίζετε ότι θα πάτε την επόμενη μέρα ή την επόμενη ώρα, καλύτερα να μην έχετε καταναλώσει οινοπνευματώδη. Ειδάλλως, δεν αποκλείεται να χάσετε άδεια οδήγησης ή να χρειαστεί να επισκεφθείτε το αστυνομικό τμήμα. Όσον αφορά στα όρια ταχύτητας, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10 € έως 350 €. Το ανώτατο πρόστιμο αφορά ταχύτητα μεγαλύτερη από 50 km/h πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.