Πού θα φτιαχτεί το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα;

Για να έρθουν τα αυτοκίνητα υδρογόνου στη χώρα μας, πρέπει να φτιαχτούν οι κατάλληλες υποδομές. Δείτε ποια είναι τα σχέδια.

  • -
  • -

Μετά την έλευση του πρώτου υδρογονοκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διαμορφώνει τις συνθήκες για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών. Στο συνέδριο «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας», που διοργανώθηκε στην Κοζάνη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην προώθηση των εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα του υδρογόνου.

h2

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι, συμπληρωματικά με την ηλεκτροκίνηση, η κυβέρνηση εστιάζει στη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών, καθώς είναι διαθέσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει περίπου το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.

Στη Μακεδονία το πρώτο πρατήριο υδρογόνου  

Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο, έχει την καθοριστική αρμοδιότητα της αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων διάθεσης του καυσίμου, καθώς όπως είπε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για υδρογονοκίνηση, χωρίς πρατήρια διάθεσης και μέριμνα για τη συντήρηση των υδρογονοκίνητων οχημάτων».

h2

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η προγραμματική συμφωνία με το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», που έχει την επιστημονική τεχνογνωσία να συμβάλλει στην προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων υδρογόνου. Επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου.

Όσο για το πρώτο πρατήριο διάθεσης υδρογόνου, αυτό είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Το πότε δεν απαντήθηκε. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων που χρησιμοποιούν υδρογόνο, όπως αστικά λεωφορεία.

Τι θα γίνει με τα συνεργεία υδρογόνου

Με βάση μια δευτερογενής νομοθεσία που συμπληρώνεται από δύο ακόμη πράξεις, θα δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι προδιαγραφές ασφαλείας για την έναρξη λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης υδρογόνου, καθώς και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έναρξη επαγγέλματος του τεχνίτη συντήρησης και επισκευής οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο.

h2

Διαβάστε επίσης: Ποιες εταιρείες φτιάχνουν αυτοκινήτα υδρογόνου

Αυτό συνεπάγεται και νέες, υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, όπως φυσικά και η εμπορική δραστηριότητα της χρήσης του υδρογόνου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Μεταφορών. Όσον αφορά στα λεωφορεία, σύντομα η ΟΣΥ θα εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα με τρία λεωφορεία υδρογόνου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...