Ακτιβιστές για το κλίμα Vs BMW: 0-1!

Αβάσιμη κρίθηκε η αγωγή ακτιβιστών κατά της γερμανικής μάρκας σύμφωνα με το δικαστήριο.

  • -
  • -

Το δικαστήριο του Μονάχου στη Γερμανία αποφάνθηκε πως η αγωγή που καταχωρήθηκε εις βάρος της BMW είναι αβάσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιβαλλοντική  οργάνωση Deutsche Umwelthilfe (DUH) προσπάθησε να αναγκάσει την αυτοκινητοβιομηχανία να αυστηροποιήσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών, αλλά, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που έχουμε δει στη Γερμανία, η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς.

Ποιος ήταν ο λόγος της αγωγής κατά της γερμανικής μάρκας;

Η DUH ανέφερε στην αγωγή της ότι η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή οχημάτων εσωτερικής καύσης έως το 2030 και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων πριν από αυτό για να παραμείνει εντός του «προϋπολογισμού άνθρακα» που είχε θέσει. Η μη-κυβερνητική οργάνωση έκανε τον υπολογισμό με βάση τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα που αποφασίστηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

side

Υποστήριξε ότι εάν η BMW δεν μείνει εντός των πλαισίων του στόχου, θα παραβιάσει το δικαίωμα της DUH να προστατεύεται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το σκεπτικό βασίστηκε στη νομοθεσία που εισήχθη βάσει του γερμανικού νόμου για την προστασία του κλίματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2021.

Δείτε ακόμη: Σοκαριστικό: 2 ώρες στο καυσαέριο μας χαλάνε τον εγκέφαλο!

Τι απόφαση πήρε το δικαστήριο;

Το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι το επιχείρημα ήταν βάσιμο θεωρητικά, αλλά τελικά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα ατομικά δικαιώματα του DUH απειλούνταν από την BMW.

Η δικαστική αρχή μάλιστα, επεσήμανε το γεγονός ότι η BMW έχει ήδη θέσει για τον εαυτό της στόχους μείωσης των εκπομπών που συμβαδίζουν με τους κανονισμούς και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιο δείγμα πως αυτοί οι στόχοι βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων, ένα επιχείρημα με το οποίο ο Juergen Resch, επικεφαλής του DUH, είπε στο Reuters ότι διαφωνεί.

bmw

Η BMW, εν τω μεταξύ, δήλωσε χαρούμενη με την απόφαση, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος διάλογος για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα θα πρέπει να γίνεται στα κοινοβούλια και όχι στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Δείτε ακόμη: Νέες BMW X5 και Χ6: Τι άλλαξε, τι νέο φέρνουν οι εκδόσεις M60i

Η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου συμβαδίζει με παρόμοιες το αποτέλεσμα κι άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων στη Γερμανία. Η αγωγή του DUH κατά της Mercedes στη Στουτγάρδη απορρίφθηκε από το δικαστήριο για παρόμοιους λόγους. Η μη-κυβερνητική οργάνωση έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση και στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: euronews

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...