Ποιο είναι καλύτερο στο χιόνι; Προσθιοκίνητο με χειμερινά ελαστικά ή τετρακίνητο με all season; (video)

Τα ελαστικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη σωστή συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ειδικά σε συνθήκες περιορισμένης πρόσφυσης

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, οι τέσσερις αυτές επιφάνειες με τις οποίες το όχημα πατά στο έδαφος, αποτελούν το Α και Ω της ασφάλειας οδηγού και επιβατών.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι οδηγοί θεωρούν πως αν διαθέτουν τετρακίνητο αυτοκίνητο, μπορούν να κινηθούν σε επιφάνειες καλυμμένες με χιόνι και πάγο, ακόμη και με ασφάλτινο ελαστικό. Στην πράξη, το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει.

winter tyres1

Ένα κατάλληλο ελαστικό και συγκεκριμένα ένα καθαρόαιμο χειμερινό, αποτελεί εγγύηση για ανεμπόδιστες μετακινήσεις σε ειδικές συνθήκες, παρέχοντας πρόσφυση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το διαδικτυακό κανάλι «Tyre Reviews» δημοσίευσε ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο που δείχνει τη συμπεριφορά ενός προσθιοκίνητου οχήματος που εξοπλίζεται με χιονολάστιχο κι ενός 4x4 που φέρει all season (τεσσάρων εποχών).

Για τη δοκιμή επέλεξαν δύο Mini Countryman S, το ένα με σύστημα τετρακίνησης και το άλλο με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Το πρώτο (λευκό AWD) φόρεσε τα τεσσάρων εποχών ελαστικά Goodyear Vector 4Season Gen 3 και το δεύτερο (μαύρο FWD) τα χιονολάστιχα Goodyear UltraGrip Performance+.

winter tyres2

Οι πιέσεις ήταν ίδιες και προφανώς οι δοκιμασίες, οι οποίες αφορούσαν κίνηση σε ανηφόρα σε χιόνι, επιτάχυνση και φρενάρισμα σε χιόνι, χειρισμό σε στροφές, κίνηση σε κύκλο και πλευρική πρόσφυση.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το χιονολάστιχο σε ακραίες συνθήκες ακόμη και σε προσθιοκίνητο όχημα.



πηγή: Tyre Reviews

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...