Απειλούν με κλείσιμο των δρόμων οι Ρομά - Τι ζητάνε;

Ένα βήμα πριν το κλείσιμο δρόμων είναι οι Ρομά στην Αχαΐα, καθώς διαμαρτύρονται για το πώς προχωράνε οι εργασίες στον δρόμο Πατρών-Πύργου.

  • -
  • -

Έτοιμοι να κλείσουν τον δρόμο στην περιοχή Βραχναίικα κοντά στην Πάτρα εμφανίζονται οι Ρομά κάτοικοι, ως αντίδραση στις απαλλοτριώσεις που γίνονται για τη διάνοιξη της Ολυμπίας Οδού, στόχος της οποίας είναι να φτάσει μέχρι και τον Πύργο.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά τις αποζημιώσεις για τις ακίνητες περιουσίες που απαλλοτριώνονται προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος, με τους Ρομά να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που δικαιούνται δεν έχουν καταβληθεί ακόμα.

Τι λένε οι Ρομά για τις αποζημιώσεις από την Ολυμπία Οδό

Ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί μίλησε στο thebest.gr και είπε «από τα Ροίτικα μέχρι τα Καμίνια που γίνονται απαλλοτριώσεις υπάρχουν πάνω από 450 κατοικίες κάποιες από τις οποίες, στην περιοχή των Βραχναιίκων, ανήκαν σε Ρομά.

roma-patra-plimpia-olympia-odos

Ενώ έχει γίνει η απαλλοτρίωση και έχουν μπει κάποια χρήματα στο Παρακαταθηκών και Δανείων, λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν από το κράτος δεν έχουν εισπράξει τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται και αρνούνται να φύγουν γιατί τους παίρνουν τα σπίτια και δεν έχουν που να μείνουν.

Το έργο αυτή τη στιγμή προχωράει και ο εργολάβος περιμένει να γκρεμίσει τα σπίτια που υπάρχουν σε εκείνο το κομμάτι που θα γίνει ο δρόμος. Από την πλευρά τους οι Ρομά δεν φεύγουν καθώς, όπως λένε, το κράτος δεν τους έχει αποζημιώσει για να φτιάξουν αλλού τα σπίτια τους.

Δείτε ακόμα: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό – Τι συνέβη;

Τυπικά το κράτος αφού έχει καταθέσει χρήματα λέει ότι έχει αποκτήσει την κυριότητα των ακινήτων και μπορεί να προχωρήσει, όμως ουσιαστικά και κοινωνικά οφείλει να σεβαστεί τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του κάθε σπιτιού και να τον αποκαταστήσει με το να εισπράξει ο ιδιοκτήτης την αποζημίωση. Χρειάζεται δικαστική απόφαση γι΄αυτό όμως η γραφειοκρατία έχει φέρει καθυστέρηση.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι Ρομά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις θα κλείσουν τον δρόμο».

Πηγή: thebest.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...