Ακόμα ακριβότερα τα αυτοκίνητα λόγω του Euro 7-Θα κλείσουν εργοστάσια;

Με οριστικό κλείσιμο απειλούνται αρκετά εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη λόγω του Euro 7, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο ακριβά τα αυτοκίνητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Το Euro 7 είναι η επόμενη νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρύπους στις οδικές μεταφορές, όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι είναι τόσο αυστηρή, ώστε τελικά θα οδηγήσει σε πιο ακριβά αυτοκίνητα αλλά και σε κλείσιμο εργοστασίων σε όλη την ήπειρο.

Στο πλαίσιο της μείωσης των ρύπων η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμάσει ήδη την επόμενη νόρμα, η οποία είναι η πιο αυστηρή που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή προσβλέπει την ύπαρξη πιο «καθαρών» αυτοκινήτων, σε μεγαλύτερο φάσμα λειτουργίας και σε πιο πιεσμένες καταστάσεις.

Η εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες καλούνται να επενδύσουν τεράστια ποσά σε Έρευνα και Ανάπτυξη, κόστος το οποίο φυσικά θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στον τελικό καταναλωτή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8923d3ed69ad127d9c80f7c63ae54315.jpg

Πόσο ακριβότερα θα γίνουν τα αυτοκίνητα σύμφωνα με τη Renault;

Ο Luca de Meo, επικεφαλής του ομίλου Renault δήλωσε στο Autocar ότι «το επιπλέον κόστος προέρχεται κυρίως από τις χιλιάδες και εκατομμύρια ώρες δοκιμών που απαιτούνται για την έγκριση όλων των κινητήρων και των παραλλαγών». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 ευρώ επιπλέον για την εταιρεία, ποσό το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο στην τελική τιμή που θα πληρώνει ο αγοραστής.

Δείτε ακόμα: Επίσημο: Το Euro 7 θέλει κινητήρες με λιγότερες εκπομπές σωματιδίων από... τα φρένα!

Θα οδηγήσει το Euro 7 σε κλείσιμο εργοστασίων;

Ο de Meo συνέχισε λέγοντας «με αυτή την αύξηση προβλέπουμε ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 7-10%», πρόβλεψη η οποία αν επιβεβαιωθεί θα αναγκάσει τον γαλλικό όμιλο να κλείσει μέχρι και τέσσερα εργοστάσια.

Η πρόβλεψη του Luca de Meo είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτίμηση που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ανακοίνωνε τις προδιαγραφές ρύπων, η οποία έκανε λόγο για επιβάρυνση της τάξης των 90-150 ευρώ ανά όχημα.

Η Volkswagen προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων

Αν η πρόβλεψη του de Meo σας φαίνεται μεγάλη, εκείνη του Thomas Schäfer, διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen φαντάζει ακόμα πιο απογοητευτική, καθώς ο Γερμανός κάνει λόγο για επιβάρυνση 3.000-5.000 ευρώ ανά όχημα. Επιπλέον, δήλωσε ότι η ίδια η ύπαρξη του Polo απειλείται από την τόσο μεγάλη άνοδο των τιμών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/51d7a2796f26eb15df9fb6220849bd79.jpg

Γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι του Euro 7

Μερικοί από τους δυσκολότερους προς επίτευξη στόχους είναι ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων πρέπει να παραμένουν εντός προδιαγραφών σε θερμοκρασίες από 0 βαθμούς Κελσίου μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα που το ανώτατο όριο θερμοκρασίας έχει οριστεί στους 30 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, οι άνθρωποι που οδηγούν τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο δρόμο μπορούν να τα πιέσουν όσο θέλουν, όμως οι ρύποι δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν τα όρια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γενικότερα συμφωνούν ότι τα τόσο μεγάλα ποσά που απαιτούνται για συμμόρφωση με το Euro 7, θα έχουν ως συνέπεια να μείνει πίσω η έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μετάβαση σε πιο προσιτά μοντέλα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...