Επίσημο: Το Euro 7 θέλει κινητήρες με λιγότερες εκπομπές σωματιδίων από... τα φρένα!

Αντιρρήσεις και ενστάσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία συναντά η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν από το 2025.

  • -
  • -

Με κύριο στόχο την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από όλα τα νέα μηχανοκίνητα οχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις παρουσίασε την πρόταση της για τις νέες προδιαγραφές Euro 7 που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2025. Μάλιστα για πρώτη φορά παγκοσμίως, τα νέα αυτά κριτήρια θα θέτουν περιορισμούς και στην ρύπανση που προέρχεται από τα λάστιχα και τα φρένα των οχημάτων, κάτι που επηρεάζει και τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Ποια είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζονται οι νέοι περιορισμοί;

Σύμφωνα με τους ίδιους οι οδικές μεταφορές αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης του αέρα στις πόλεις. Οι εκπομπές ρύπων από τις εξατμίσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα, και γι’ αυτό στρέφονται πλέον και στα μικροσωματίδια που προέρχονται από την φθορά των φρένων αλλά και των ελαστικών.

Σύμφωνα με την κομισιόν η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από την οδικές μεταφορές οφείλεται για:

  • Το 39% των συνολικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) στην ΕΕ.
  • Το 47% των συνολικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) σε αστικές περιοχές.
  • Το 10% του συνολικού αριθμού εκπομπών μικροσωματιδίων στην ΕΕ.


kinisi

Από το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα και βαν που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μηδενικών ρύπων. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως, το 2050 πάνω από το 20% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν και πάνω από τα μισά βαρέα οχήματα θα χρησιμοποιούν ακόμη κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επίσης τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως προαναφέραμε μολύνουν και αυτά το περιβάλλον μέσω των φρένων και των ελαστικών τους. Στόχος των προδιαγραφών Euro 7 είναι να περιορίσει αυτή τη μόλυνση, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανεβάσουν υπερβολικά το κόστος κατασκευής. Μεγάλα στελέχη του χώρου βέβαια, όπως ο Carlos Tavares, CEO του Ομίλου Stellantis, έχουν διαφορετική γνώμη, αλλά περισσότερα για αυτό παρακάτω.

Τι ορίζουν οι νέες προδιαγραφές Euro 7;

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να απλοποιήσει τους προηγούμενους χωριστούς κανόνες εκπομπών που ίσχυαν για αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά, φορτηγά και λεωφορεία. Οι κανονισμοί Euro 7 θέτουν όρια εκπομπών για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, ανεξαρτήτως του είδους τους υπό ένα ενιαίο σύνολο. Οι νέοι κανόνες είναι επίσης ουδέτεροι και ως προς τα καύσιμα και την τεχνολογία, θέτοντας τα ίδια όρια δηλαδή ανεξάρτητα από το αν το όχημα χρησιμοποιεί βενζίνη, diesel, ηλεκτρική ενέργεια ή εναλλακτικά καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:

  • Την διεύρυνση του φάσματος των συνθηκών οδήγησης που καλύπτονται από τις δοκιμές εκπομπών στο δρόμο, ώστε να γίνει πιο διεξοδικός ο έλεγχος των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων που παράγουν τα νέα οχήματα.
  • Αυστηρότερα όρια για φορτηγά και λεωφορεία, ενώ τα κατώτατα υφιστάμενα όρια για αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά θα ισχύουν πλέον ανεξάρτητα από το καύσιμο που χρησιμοποιεί το όχημα. Οι νέοι κανόνες θέτουν επίσης όρια εκπομπών για ρύπους που δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, όπως οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου από βαρέα οχήματα.
  • Τα πρώτα πρότυπα εκπομπών παγκοσμίως που δεν περιορίζονται στον περιορισμό των ρύπων που προέρχονται από τις εξατμίσεις, αλλά θέτουν πρόσθετα όρια για τις εκπομπές σωματιδίων από τα φρένα και κανόνες για τις εκπομπές μικροπλαστικών από ελαστικά. Αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν για όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών.
  • Διπλασιασμό του χρονικού και χιλιομετρικού διαστήματος για το οποίο όλα τα οχήματα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες. Η συμμόρφωση για αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά θα ελέγχεται έως ότου τα οχήματα αυτά φτάσουν τα 200.000 χιλιόμετρα και την ηλικία των 10 ετών. Τα νούμερα αυτά υπό τις προδιαγραφές Euro 6 θυμίζουμε πως είναι 100.000 χιλιόμετρα και ηλικία 5 ετών, αντίστοιχα. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και για λεωφορεία και φορτηγά.
  • Αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά την ανθεκτικότητα των μπαταριών που είναι εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα και φορτηγά, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα μειώσει επίσης την ανάγκη για αντικατάσταση μπαταριών νωρίς στη ζωή ενός οχήματος, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νέες κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών.
  • Αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Οι κανόνες Euro 7 θα διασφαλίσουν ότι τα οχήματα δεν παραβιάζονται και ότι οι εκπομπές μπορούν να ελεγχθούν από τις αρχές με εύκολο τρόπο, χρησιμοποιώντας αισθητήρες μέσα στο όχημα για τη μέτρηση των εκπομπών καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός οχήματος.


emission-testing-equipment-

Τι θέλει να πετύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προδιαγραφών Euro 7;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι νέοι αυτοί αυστηρότεροι κανονισμοί εκτιμάται πως θα συμβάλλουν έως το 2035 (συγκριτικά με το Euro 6) στην μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NΟx) κατά 35% από τα αυτοκίνητα και βαν και κατά 56% από φορτηγά και λεωφορεία.

Επίσης, η μείωση των μικροσωματιδίων που προέρχονται από τις εξατμίσεις θα φτάσει το 13% για αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά και το 39% για βαρέα οχήματα και λεωφορεία. Τέλος, η μείωση των σωματιδίων που προέρχονται από τα φρένα αυτοκινήτων και βαν θα φτάσει το 27%.

Δείτε ακόμη: Προδιαγραφές ρύπων: Πώς βρίσκω τι EURO είναι το αυτοκίνητό μου;

rear-wheel-and-exhaust-pipe-

Πόσο θα ανέβει το κόστος των αυτοκινήτων λόγω των νέων προδιαγραφών;

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο οικονομικός αντίκτυπος που θα προκληθεί από το Euro 7 θα είναι αρκετά μικρός. Οι ίδιοι δηλώνουν πως το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι εφικτό με τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν οπότε και υπολογίζουν ότι η αύξηση στην τιμή των οχημάτων να κυμανθεί στα 90-150 ευρώ για τα αυτοκίνητα και κάπου στα 2.600 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία.

Ποια είναι η γνώμη της αυτοκινητοβιομηχανίας για το Euro 7;

Αρνητική φαίνεται η στάση των κατασκευαστών απέναντι στην νέα αυτή πρόταση, με τον ACEA να θεωρεί πως θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος των οχημάτων, προσφέροντας παράλληλα πολύ μικρό περιβαλλοντολογικό κέρδος.

Αντίστοιχα, πολλοί είναι και αυτοί που θεωρούν λάθος, την επένδυση χρόνου, κόπου και χρημάτων στην εξέλιξη μίας «ξεπερασμένης» τεχνολογίας όπως είναι αυτή των κινητήρων εσωτερικής καύσης, όταν πρωταρχικός στόχος είναι ο εξηλεκτρισμός της αγοράς. Ο Carlos Tavares, CEO του Ομίλου Stellantis είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί χρησιμοποιούμε πολύτιμους πόρους σε μία τεχνολογία που θέλουμε να διακόψουμε; Δεν έχει λογική».

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες εδώ.

Εσείς τι πιστεύετε; Θεωρείτε σωστή κίνηση την εφαρμογή των προδιαγραφών Euro 7 ή θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ταχύτερη μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη εποχή;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...