Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν περισσότερη αυτονομία στο κρύο;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερη αυτονομία όταν κάνει κρύο, όμως η απώλεια δεν είναι ίδια σε όλα. Ποια είναι εκείνα που επηρεάζονται περισσότερο;

  • -
  • -

Όπως έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν, όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνεται. Δηλαδή όταν κάνει κρύο, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να κάνει λιγότερα km με το ίδιο ποσοστό φόρτισης, αφού η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται. Άλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Φυσικά, η πτώση της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα ηλεκτρικά. Σε κάποια επιδρά περισσότερο, οπότε μειώνεται σημαντικά η αυτονομία τους, ενώ σε άλλα η επίδραση του κρύου είναι μικρή, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μη βλέπει σημαντική διαφορά στις διαδρομές για τις οποίες επαρκεί το φορτίο της μπαταρίας.

Μία έρευνα που δημοσιεύεται στο Recurrent, ένα site που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βάζει στο μικροσκόπιο μερικά μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε να βρει ποια είναι η μείωση στην αυτονομία τους όταν το θερμόμετρο κατεβαίνει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a63c602a93d069561e2045e3a713cb2a.jpg

Πόσο μειώνεται η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όταν κάνει κρύο;

Ο πίνακας που προέκυψε και μπορείτε να δείτε παρακάτω περιλαμβάνει 13 μοντέλα. Το ποσοστό που υπάρχει για το καθένα αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στο πόσα km μπορούσε να καλύψει το εκάστοτε αυτοκίνητο σε καλές και σε ψυχρές συνθήκες. Η θερμοκρασία στην περίπτωση του καλού κλίματος ήταν περίπου 20 βαθμοί Κελσίου (70 Φαρενάιτ), ενώ για το κρύο η θερμοκρασία ήταν στο εύρος από -1 μέχρι -7 βαθμούς Κελσίου (20-30 Φαρενάιτ).

Τα δεδομένα προέρχονται από 7.000 αυτοκίνητα. Για τα Audi e-tron, BMW i3, Chevrolet Bolt, Hyundai Kona, Jaguar I-Pace και Volkswagen e-Golf είναι εκτιμήσεις οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα που έχει συλλέξει η ιστοσελίδα από την κοινότητα των χρηστών, ενώ για τα υπόλοιπα μοντέλα έχει πραγματοποιήσει ίδιες δοκιμές και αποτελούν επιβεβαιωμένα νούμερα.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο μειώνεται η αυτονομία στο κρύο;

Η διαφορά στη μείωση της αυτονομίας ανάμεσα στα 13 μοντέλα είναι πολύ μεγάλη, καθώς κυμαίνεται από 3% στην περίπτωση της Jaguar I-Pace και φτάνει μέχρι και το πολύ μεγάλο ποσοστό του 32% στο Chevrolet Bolt.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα:

Μοντέλο Πτώση αυτονομίας
Chevrolet Bolt -32%
Ford Mustang Mach-E (99 KWh) -30%
Volkswagen ID.4 -30%
BMW i3 (42 KWh) -24%
Volkswagen e-Golf -23%
Nissan Leaf (62 KWh) -21%
Hyundai Kona -19%
Tesla Model S P100D -19%
Tesla Model 3 Long Range -17%
Tesla Model Y Long Range -15%
Tesla Model X 75D -15%
Audi e-tron -8%
Jaguar I-Pace -3%

 

Πηγή: Recurrent

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...