Ποια η διαφορά μεταξύ ενός αυτοκινήτου με 5 πόρτες και ενός με... 4 πόρτες;

Η περίεργη συνήθεια να λέμε τρίθυρα τα αυτοκίνητα με δύο πόρτες, και πεντάθυρα εκείνα με τις τέσσερις πόρτες, έχει μια απολύτως λογική και απλή εξήγηση.

  • -
  • -

Εντάξει, δεν μας βασανίζει και από τις αρχές της ανθρωπότητας, αλλά το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί λέμε κάποια αυτοκίνητα πεντάθυρα, ενώ έχουν τέσσερις πόρτες; Όχι, δεν… βλέπετε λάθος, ούτε οι εταιρείες το χάνουν στο μέτρημα. Ο λόγος που μερικά μοντέλα βαπτίζονται ως «πεντάθυρα» είναι συγκεκριμένος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τρίθυρα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν δύο πόρτες. Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τον τύπο αμαξώματος του κάθε οχήματος. Ας αναλύσουμε λοιπόν τις διαφορές ενός τετράθυρου και ενός πεντάθυρου, για να λυθεί για πάντα αυτή η… αιώνια απορία!

Τετράθυρο ή πεντάθυρο; Ιδού η απάντηση

Ένας πολύ απλός, γενικός κανόνας που διαχωρίζει τα τετράθυρα από τα πεντάθυρα, είναι ο τρόπος που ανοίγει το πορτμπαγκάζ. Αν μαζί με την πόρτα του χώρου αποσκευών, ανοίγει και το τζάμι, τότε το αυτοκίνητο είναι πεντάθυρο (ή τρίθυρο, αν έχει δύο πόρτες). Στην περίπτωση που ανοίγει μόνο το μεταλλικό τμήμα και το τζάμι μένει στη θέση του, τότε το όχημα είναι τετράθυρο. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, ένα Volkswagen Golf είναι πεντάθυρο. Ανοίγοντας το πορτμπαγκάζ, το πίσω τζάμι ακολουθεί. Ένα sedan Volkswagen Passat είναι τετράθυρο, καθώς ο χώρος αποσκευών είναι προσβάσιμος μόνο από το μεταλλικό καπό στο πίσω μέρος και το τζάμι μένει στη θέση του.

Μπορώ να ξέρω αν είναι 5πορτο ή 4πορτο, αν δεν ανοίξει το πορτμπαγκάζ;

Οι εταιρείες αυτοκινήτου χαρακτηρίζουν ως πεντάθυρα τα μοντέλα που ανοίγει όλο το πίσω τμήμα τους, από την οροφή έως τον προφυλακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα hatchback, πεντάθυρα θεωρούνται και τα SUV. Ένα Volkswagen T-Roc, ένα Tiguan, ένα T-Cross… όλα είναι πεντάθυρα. Τα δίθυρα, συνήθως είναι coupe μοντέλα και τα τετράθυρα, είναι τα παραδοσιακά οικογενειακά sedan με αμάξωμα τριών όγκων. Προσοχή, όμως: υπάρχουν μερικά οικογενειακά sedan τα οποία δεν είναι τετράθυρα, αλλά πεντάθυρα.

Δείτε ακόμη SUV, SAV, Crossover - Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Συχνά αναφέρονται ως liftback. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Skoda Octavia. Δείχνει σαν sedan, όμως αν ανοίξει κάποιος το πορτμπαγκάζ του, θα δει ότι δεν σηκώνεται μόνο το μεταλλικό τμήμα αλλά ανοίγει όλο το πίσω μέρος, μαζί με το τζάμι. Τον καιρό που μεσουρανούσαν τα οικογενειακά μεσαία (Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Toyota Avensis, Opel Insignia-Vectra) οι περισσότερες μάρκες έδιναν την επιλογή τετράθυρων sedan ή πεντάθυρων liftback για τα μοντέλα αυτά.

Πώς ξεχωρίζουν; Όπως ήδη είπαμε, από το πίσω τζάμι. Αν ανοίγει με την πόρτα του πορτμπαγκάζ, είναι πεντάθυρα. Ένας ακόμη πιο απλός τρόπος να το διαπιστώσουμε, όμως, είναι ο… καθαριστήρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πεντάθυρων μοντέλων, έχει καθαριστήρα στο πίσω τζάμι, σε αντίθεση με τα sedan, από τα οποία κατά κανόνα απουσιάζει το συγκεκριμένο εξάρτημα.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα sedan δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα;

Υπάρχει αυτοκίνητο που είναι ταυτόχρονα 4πορτο και 5πορτο;

Ναι, και είναι μια πολύ ειδική περίπτωση: το Skoda Superb δεύτερης γενιάς. Ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν τετράθυρο (sedan) και πεντάθυρο (liftback), ταυτόχρονα! Προσέξτε, δεν εννοούμε ότι ήταν διαθέσιμο και στις δύο εκδόσεις. Εννοούμε ότι όλα τα Skoda Superb δεύτερης γενιάς είχαν δύο επιλογές για το άνοιγμα της πίσω πόρτας. Είτε μόνο το μεταλλικό καπό (ως τετράθυρο sedan), είτε μαζί με το πίσω τζάμι, σαν πεντάθυρο liftback. Ήταν ένας μηχανισμός που επέτρεπε να ανοίξεις το πορτμπαγκάζ όπως σε βόλευε. Οπτικά, το Superb θύμιζε sedan, καθώς είχε μεγάλο τρίτο όγκο στο πίσω μέρος και ο καθαριστήρας απουσίαζε. Μερικές φορές, όμως, τα φαινόμενα απατούν!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...