Κατάθεση πινακίδων για το 2023: Πότε λήγει η προθεσμία

Αν επιθυμείς να καταθέσεις πινακίδες για να μην πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, πρέπει να το κάνεις σύντομα. Η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες.

  • -
  • -

Πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων θα προχωρήσουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας για ένα ακόμη έτος, με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η δήλωση ακινησίας μπορεί να γίνει ψηφιακά, όμως η προθεσμία είναι τέτοια, που οι κάτοχοι πρέπει να σπεύσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας έχει οριστεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2023, συνεπώς δεν έχουν και πολύ χρόνο για κωλυσιεργίες. 

Μέχρι στιγμής, όσοι έχουν αποφασίσει πως δεν θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για το υπόλοιπο έτος, κυκλοφορούν ουσιαστικά για 2 μήνες… δωρεάν, χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Είναι απολύτως νόμιμο και οι ιδιοκτήτες έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, με βάση τη νομοθεσία. Έως τις 28 Φεβρουαρίου όμως, θα πρέπει να έχουν φροντίσει για τη δήλωση ακινησίας, αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλο πρόστιμο από την 1η Μαρτίου και μετά.

Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας;

Πρόκειται για μια παράβαση με αρκετά… αλμυρό αντίτιμο, καθώς το πρόστιμο μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο. Για την ακρίβεια, εξαρτάται από το ποσό που πληρώνει κάθε όχημα. Αν πρόκειται για δίκυκλο, τρίκυκλο και επιβατικό ΙΧ, τότε το πρόστιμο ισούται με τα τέλη κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμη: Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα τέλη κυκλοφορίας

Για παράδειγμα, αν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο 1.987 κυβικών εκατοστών του 2008, τα τέλη είναι 690 €. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν έγκαιρα και βεβαιωθεί παράβαση, το πρόστιμο είναι 690 €, συν τα τέλη κυκλοφορίας (690 € επιπλέον), μας κάνουν 1.380 €. Άρα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που «πληρώνει» κάθε όχημα, τόσο πιο τσουχτερό είναι και το πρόστιμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...