Μύθος ή αλήθεια: Ο δείκτης βενζίνης πέφτει πιο γρήγορα κάτω από τη μέση;

Έχεις κι εσύ την εντύπωση ότι ο δείκτης καυσίμου... επιταχύνει όσο πέφτει, ή είναι ψυχολογικό, επειδή πλησιάζει η επίσκεψη στο βενζινάδικο; Δες τι ισχύει.

  • -
  • -

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν φουλάρεις το ρεζερβουάρ με βενζίνη ή πετρέλαιο, η βελόνα του σχετικού οργάνου αργεί να κουνηθεί, και μέχρι να φτάσει στο 1/2 έχεις προλάβει να διανύσεις αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι ασφαλές να υποθέσεις ότι μπορείς να διανύσεις άλλα τόσα χιλιόμετρα μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ, ή... πας γυρεύοντας για να μείνεις;

Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι ο δείκτης της βενζίνης (ή του πετρελαίου) πέφτει πολύ πιο γρήγορα από τη μέση και κάτω. Ορισμένοι θα έχουν αναρωτηθεί αν είναι ψυχολογικό το ζήτημα ή αν όντως το ρεζερβουάρ δεν είναι «μοιρασμένο» στην ίδια ποσότητα. Με έναν απλό μηδενισμό του trip computer, μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει ότι το φαινόμενο είναι πραγματικό. Γιατί συμβαίνει, όμως;

Γιατί η βενζίνη πέφτει πιο αργά από τη μέση και πάνω;

Όταν φουλάρουμε το ντεπόζιτο, η στάθμη συνήθως ξεπερνά το σημείο που μετρά ο δείκτης ως «γεμάτο». Μάλιστα, τις φορές που ο υπάλληλος του πρατηρίου προσπαθεί να… στρογγυλέψει το ποσό και βάζει μερικά λίτρα ακόμη, ώστε να φτάσει για παράδειγμα από τα 86,5 € στα 90 €, προσθέτει κι άλλη ποσότητα.

Ξεκινώντας τη διαδρομή μας, ο κινητήρας καίει το καύσιμο, αλλά η στάθμη θα αργήσει να φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο που ο δείκτης μας θεωρεί «γεμάτο» το ρεζερβουάρ. Για αυτό και σε πολλά αυτοκίνητα μπορεί να πραγματοποιηθούν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και πάνω από 100 km, χωρίς καν να κουνηθεί η βελόνα του μετρητή.

Δείτε ακόμη: Τι πρέπει να κάνεις αν σου βάλουν νοθευμένη βενζίνη;

Ένας ακόμη λόγος που η βενζίνη «πέφτει» πιο αργά από τη μέση και πάνω, είναι το σχήμα του ντεπόζιτου. Σχεδόν όλα τα δοχεία καυσίμων στα αυτοκίνητα, έχουν ανομοιόμορφο σχήμα που καθορίζεται ανάλογα με τον χώρο που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής για να τοποθετηθεί. Στο πάτωμα του αυτοκινήτου βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα, ακόμη περισσότερο στα πιο σύγχρονα με μπαταρίες για τα υβριδικά συστήματα κλπ.

Ειδικά στα αυτοκίνητα που δεν έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής ως υβριδικά ή σε εκείνα που είναι διαθέσιμα σε πολλές εκδόσεις, συμβατικής και μη τεχνολογίας, το ρεζερβουάρ πολύ συχνά έχει ακανόνιστο σχήμα που προκύπτει από τον εκ των υστέρων ανασχεδιασμό. Άρα, στο άνω τμήμα του ίσως έχει αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα από το κάτω μέρος, λόγω του «κωνικού» σχεδιασμού που εξυπηρετεί την πιο εύκολη τοποθέτησή του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...