Τέλος το «self driving» της Tesla στην Καλιφόρνια; - Τι συνέβη

Ένας νέος νόμος στην Καλιφόρνια ίσως αναγκάσει την Tesla να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζει τη λειτουργία FSD (Full Self-Driving), ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το Autopilot.

  • -
  • -

Ξεκινώντας από το 2023, το νομοσχέδιο απαγορεύει στους κατασκευαστές να «ονομάζουν ή να εμπορεύονται παραπλανητικά» τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η Tesla μπορεί να χρειαστεί να μετονομάσει τις σχετικές δυνατότητες των αυτοκινήτων της στην Καλιφόρνια.

Η Tesla έχει συγκεντρώσει για όλους τους λάθος λόγους την προσοχή σχετικά με την ημιαυτόνομη τεχνολογία Full Self-Driving, κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό. Πριν από αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές και οι επικριτές συγκέντρωναν τα βέλη τους στη λειτουργία Autopilot της μάρκας. Ωστόσο, αυτός ο νέος νόμος είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία μιας εταιρείας να ονομάζει όπως θέλει τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/eea2dd7d2daa6fb9cce3d677006e6373.jpg

Το νομοσχέδιο, SB No. 1398, που υπογράφηκε από τον Κυβερνήτη Gavin Newsom κάνει συγκεκριμένα δύο βασικά πράγματα σχετικά με τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που προσφέρουν κάτι ανάλογο. Πρώτον, απαιτεί από κάθε τέτοια αυτοκινητοβιομηχανία να παρέχει στον αγοραστή ή τον ιδιοκτήτη μια ειδοποίηση που περιγράφει τις λειτουργίες και τους περιορισμούς αυτών των χαρακτηριστικών.

Δείτε ακόμα: Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα Tesla με 0% μπαταρία; [video]

Αυτό είναι σύμφωνο με πολλές μελέτες που διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές συνήθως δεν είναι σίγουροι ή έχουν πλήρη άγνοια για τα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης στα οχήματά τους. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου απαγορεύει συγκεκριμένα «έναν κατασκευαστή ή έμπορο να ονομάζει ή να εμπορεύεται με παραπλανητικό τρόπο αυτά τα χαρακτηριστικά».

«Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς αναγκάζει τους αντιπροσώπους και τους κατασκευαστές που πωλούν νέα επιβατικά οχήματα εξοπλισμένα με ημιαυτόνομη λειτουργία υποβοήθησης οδήγησης… να δώσουν μια σαφή περιγραφή των λειτουργιών και των περιορισμών αυτών των χαρακτηριστικών», δήλωσε η γερουσιαστής Lena Gonzalez σύμφωνα με την εφημερίδα San Fransisco Chronicle.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f98f105ab2289f430c0b7e264814a3d8.jpg

Για να είμαστε σαφείς, αυτό στην πραγματικότητα δεν αναγκάζει την Tesla να κάνει κάτι σχετικά με το προγραμματιστικό κομμάτι ή τον τρόπο που εφαρμόζονται το Autopilot και το Full Self-Driving. Αντίθετα, αυτό που κάνει είναι να τους ζητά να πουν στους χρήστες για τι είναι ή δεν είναι ικανά αυτά τα συστήματα, κάτι που η Tesla και ο Elon Musk υποστηρίζουν ότι το κάνουν ήδη.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Tesla θα αλλάξει ή όχι τις ονομασίες Autopilot και Full Self-Driving, ή αν θα προσπαθήσει να βρει άλλη λύση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...