Point System: Στους πόσους βαθμούς θα σου πάρουν το δίπλωμα;

Με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης να είναι άμεση πλέον λόγω της ψηφιοποίησης του Point System, καλό θα ήταν να προσέχεις περισσότερο.

  • -
  • -

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, οι διάφορες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν επιφέρουν μόνο χρηματικό πρόστιμο, αλλά και πόντους ποινής οι οποίοι «χρεώνονται» στο δίπλωμα το παραβάτη. Εάν τώρα αυτοί φτάσουν ή ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, μιας και λειτουργούν αθροιστικά, τότε αφαιρείται το δίπλωμα!

Στους πόσους βαθμούς αφαιρείται το δίπλωμα;

Αρχικά, σύμφωνα με το Point System όταν ο οδηγός φτάσει τους 15 πόντους τότε στέλνεται ειδοποίηση που τον ενημερώνει. Στην συνέχεια, εάν αυτός φτάσει ή ξεπεράσει τους 25 πόντους ποινής, τότε του αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Αν θέλει να οδηγήσει ξανά, οφείλει να περάσει εκ νέου από εκπαίδευση με μόνο ελαφρυντικό την μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων κατά 50%. Ύστερα, φυσικά, θα πρέπει να δώσει και τις απαραίτητες θεωρητικές αλλά και πρακτικές εξετάσεις.

diploma

Να σημειωθεί πως το παραπάνω σενάριο αφορά όσους φτάσουν τους 25 πόντους. Εάν τους ξεπεράσουν τότε όσοι περισσεύουν περνούν αυτόματα στην νέα άδεια οδήγησης σε περίπτωση που εκδοθεί.

Δείτε ακόμη: Δίπλωμα Οδήγησης 2023: 7 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Οι πόντοι ποινής παραμένουν για πάντα στο δίπλωμα;

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., οι βαθμοί ποινής διαγράφονται 4 χρόνια μετά την ημερομηνία που διαπράχθηκε η κάθε παράβαση, ή 2 χρόνια μετά αν η παράβαση είχε διαπραχθεί από οδηγό που οδηγούσε όχημα δημόσιας χρήσης

diploma

Πόσους πόντους ποινής μπορεί να επιφέρει μία παράβαση;

Οι πόντοι κυμαίνονται από 3 έως 9 για την κάθε παράβαση, ανάλογα με την βαρύτητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η παραβίαση πινακίδας STOP επιφέρει 9 βαθμούς ποινής, όπως και η στάθμευση σε χώρο για οχήματα ατόμων με αναπηρία, καθώς και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης κυμαίνεται από 5 έως 9 βαθμούς, το αντικανονικό προσπέρασμα με 7 βαθμούς, η χρήση κινητού τηλεφώνου με 3 βαθμούς και η μη χρήση ζωνών ασφαλείας σε ενήλικους ή παιδιά με 5 βαθμούς.

Δείτε ακόμη: Με ποια παράβαση μπορεί να μπεις φυλακή για 1 χρόνο;

Σημειώστε πως στην περίπτωση των νέων οδηγών (όσοι κατέχουν το δίπλωμα τους λιγότερο από 3 χρόνια), οι προβλεπόμενοι βαθμοί ποινής αυξάνονται κατά 3. Μία παράβαση των 3 πόντων δηλαδή θα πάει αυτόματα στους 6.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...