Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πιο σύγχρονο της Ευρώπης – Δείτε πώς θα λειτουργεί

Το 2023, η πόλη της Θεσσαλονίκης επιτέλους θα αποκτήσει το Μετρό που της αρμόζει. Τα τρένα θα πάνε χωρίς οδηγούς με απόλυτη ασφάλεια και ταχύτητα.

  • -
  • -

Οι εργασίες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται. Αυτή την στιγμή υπάρχει ήδη ένας στόλος 18 συρμών ώστε να καλυφθούν οι βασικές γραμμές, ενώ προς υπογραφή βρίσκεται η σύμβαση προμήθειας 15 επιπλέον συρμών. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, με την προμήθεια αυτή γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα για τη πραγματοποίηση του μεγάλου έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, αφού με τους συρμούς που αποκτάμε θα εξυπηρετείται τόσο η επέκταση προς Καλαμαριά που προχωρά όσο και το βασικό έργο, με μικρότερες μάλιστα χρονοαποστάσεις, από τις αρχικά προδιαγραφείσες.

metro

«Το Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό σε ολόκληρη την Ευρώπη με συρμούς που θα κατασκευάζονται με πάνω από 90% με ανακυκλώσιμα υλικά, με τρένα χωρίς οδηγούς, με την ιστορία των σταθμών να χαρίζεται απλόχερα στους επιβάτες και με μοναδική αισθητική» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Οι συρμοί θα κάνουν τα δρομολόγια χωρίς οδηγό

Με τους επιπλέον συρμούς θα καλυφθεί τόσο η βασική γραμμή Ν.Σ. Σταθμός - Νέα Ελβετία όσο και η επέκταση για τη γραμμή Καλαμαριάς που είναι από τον σταθμό 25ης Μαρτίου μέχρι τη Μίκρα. Όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, προς τα τέλη του 2023, θα λειτουργήσουν αρχικά οι 18 συρμοί που ήδη βρίσκονται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας και στη συνέχεια σταδιακά θα προστεθούν και οι υπόλοιποι για να δημιουργηθεί ένας συνολικός στόλος 33 οχημάτων.

metro

Οι υφιστάμενοι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας και από εκεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου θα διεξάγεται όλο το πλάνο των ημερήσιων δρομολογίων.

13 σταθμοί και 315.000 επιβάτες την ημέρα για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε πρώτη φάση, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει 13 σταθμούς και μήκος γραμμής 9,6 χλμ., με 18 υπέρ-αυτόματους driverless συρμούς τελευταίας τεχνολογίας. Στη συνέχεια, θα δοθεί σε λειτουργία η γραμμή προς Καλαμαριά κι έπειτα η επέκταση προς τα δυτικά.

metro

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το Μετρό θα εξυπηρετεί 315.000 επιβάτες ημερησίως. Και με τη λειτουργία του έργου στο σύνολο του, υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 60.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

metro

Οι θύρες των συρμών θα έχουν αυτόματο σύστημα στις αποβάθρες κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και απόλυτη ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Μόλις φθάνει ο συρμός στον σταθμό, οι θύρες θα ανοίγουν όλες μαζί σε προκαθορισμένο σημείο, μην επιτρέποντας στους επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν να πλησιάσουν κοντά στην αποβάθρα.

Διαβάστε επίσης: Τι συνέβη με τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρικά λεωφορεία; Tο παρασκήνιο

Επίσης, μαζί με αυτό το υπερσύγχρονο Μετρό, η Θεσσαλονίκη θα απολαμβάνει τα αποτελέσματα και της μεγαλύτερης ίσως αρχαιολογικής ανασκαφής που έχει γίνει ποτέ στην πόλη με επισκέψιμους χώρους αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου και μια σειρά από σημαντικά εκθέματα στους σταθμούς Πλατεία Δημοκρατίας, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι και Φλέμινγκ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...