Τι συνέβη με τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρικά λεωφορεία; Tο παρασκήνιο

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, με την BYD να μένει εκτός. Τι συνέβη;

  • -
  • -

Ασθένειες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παιδικές, ύστερα από τόσα χρόνια προσπαθειών παρατηρούνται στον διαγωνισμό «μαμούθ» για την προμήθεια 750 λεωφορείων, που τελικώς έγιναν 650 και αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

buses

Μετά το πάγωμα του πέμπτου τμήματος του διαγωνισμού, που αφορούσε στην προμήθεια των υβριδικών οχημάτων, ο συνολικός διαγωνισμός έμεινε χωρίς «υβριδικό» ενδιαφέρον κατόπιν μη υποβολής προσφορών για το εν λόγω τμήμα του διαγωνισμού, που αφορούσε 100 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων υβριδικής τεχνολογίας προϋπολογισμού 46,12 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υποδομών θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε leasing προκειμένου να εντάξει στον στόλο της και υβριδικά λεωφορεία.

Διαβάστε εδώ τι είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος φαίνεται ότι μπαίνει «στην πρίζα» και αφορά στην αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων. Ωστόσο το συγκεκριμένα τμήμα του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, 12 μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. δεν κυλάει χωρίς εκπλήξεις.

electric

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν συνολικά τρεις εταιρείες να ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά λεωφορεία. Στην τρίτη και τελική φάση του διαγωνισμού για το εν λόγω τμήμα (σ.σ. ο διαγωνισμός «έσπασε» σε πέντε τμήματα λόγω του μεγάλου όγκου του) πέρασαν δύο από τις τρεις εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορές με εκείνη που αποκλείστηκε να φαίνεται ότι αντιδρά. Ειδικότερα οι δύο εταιρείες, που πέρασαν στην τρίτη φάση της διαδικασίας είναι η ισπανική IRIZAR και η κινεζική YUTONG BUS. Ο φάκελος της επίσης κινεζικής BYD κρίθηκε ανεπαρκής και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Αναμένοντας την απάντηση της BYD

Στελέχη της αγοράς υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι με δεδομένο ότι η BYD ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε άλλο τμήμα του διαγωνισμού (πέραν των ηλεκτρικών) η προσφυγή κατά της απόφασης αποκλεισμού της, θεωρείται δεδομένη και αναμενόμενη. Και πράγματι, η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, διανομέας στην Ελλάδα της εταιρείας BYD EUROPE B.V, προχώρησε σε ανακοίνωση που επιβεβαίωσε τις παραπάνω εκτιμήσεις:

buses

«Κατόπιν της απόφασης υπ.αρ πρωτοκόλλου 346447/04-11-2022 της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, (Διεύθυνση Προμήθειων και Λειτουργικής Μέριμνας, Τμήμα Διαγωνισμών και Συμβάσεων) με την οποία αποκλείεται, η BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT, λόγω μη παραδεκτού φακέλου προσφοράς «Δικαιολογητικά Συμμετοχής - Τεχνική Προσφορά», από τη συνέχιση της συμμέτοχης της στο διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180χλμ. και των παρελκομένων τους και κατόπιν ενημέρωσης της εν λόγω εταιρείας, η εταιρεία αυτή, αφού μελετήσει ενδελεχώς την προαναφερόμενη απόφαση και το υπ’ αριθμ. ΙΙΙ/03-11-2022 πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού με αρ. ΕΣΗΔΗΣ 140671,1, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων και παντός νομίμου δικαιώματός της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της».

Δείτε εδώ πού βρίσκεται η πρώτη έκθεση της BYD

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, κατά την προηγούμενη απόπειρα δρομολόγησης του συγκεκριμένου διαγωνισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ακυρώθηκε πριν βγει στον αέρα, η BYD είχε παρουσιάσει τα λεωφορεία με τα οποία είχε προγραμματίσει να διεκδικήσει τον διαγωνισμό. Τότε είχε προκαλέσει μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι παρόντα στην παρουσίαση των οχημάτων της ιδιωτικής εταιρείας, που αποτελεί την αντιπροσωπεία της BYD στην Ελλάδα, ήταν υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του υπουργείου Υποδομών, όσο και της τότε διοίκησης του ΟΑΣΑ.

Ποια ηλεκτρικά λεωφορεία προκρίθηκαν

Οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν τελικώς αξιολογήθηκε ότι υπέβαλαν πλήρη φάκελο συμμετοχής και τεχνικής προσφοράς. Ελαφρό προβάδισμα στην βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς έλαβε η YUTONG BUS CO LTD με 146,181 μονάδες και ακολούθησε η IRIZAR E-MOBILITY S.L. που έλαβε 128,65 μονάδες.

buses

Επόμενο βήμα, που αναμένεται ενδεχομένως και εντός των επόμενων ημερών, είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, το οποίο είναι αυτό που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, ως προς το ποιον τύπο ηλεκτρικών λεωφορείων θα δούμε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Βάσει της παραπάνω κατάταξης η YUTONG BUS CO LTD έχει περιθώριο έως 12,36% μεγαλύτερης τιμής, για να μη χάσει την πρωτιά στον λόγο «τιμή προς βαθμολογία».

Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό και πιο υψηλό κοστολογικά, τμήμα του διαγωνισμού, καθώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 154,62 εκατ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθούν στη συνέχεια τα πρώτη ηλεκτρικά λεωφορεία που θα εξυπηρετούν ευρέως το επιβατικό κοινό του πλέγματος αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού

Το προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις και για άλλα δύο τμήματα του διαγωνισμού.

Για την προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, προσφορές έχουν καταθέσει η ιταλική Industria Italiana Autobus και η IVECO.

Για την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, προσφορές έχουν κατατεθεί από την Irizar, την Van Hool, την IVECO και την BYD.

buses

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το τμήμα του διαγωνισμού για τα 100 αρθρωτά αστικά λεωφορεία 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, κατακυρώνεται στην Iveco.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΑΣΑ αποτελεί η ανακήρυξη των αναδόχων έως τα τέλη του έτους, εάν και – όπως φαίνεται – η υπογραφή των συμβάσεων θα ποικίλει χρονικά, ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσής τους και τις πιθανές ενστάσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...