Kia EV6 GT: Μπορεί να σταθεί απέναντι στα κορυφαία Tesla;

Ηλεκτρικά, με επιδόσεις που κόβουν την ανάσα και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, το Kia EV6 GT και η σειρά Performance της Tesla παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή η ηλεκτροκίνηση είναι η Νο 1 προτεραιότητα των περισσότερων κατασκευαστών αυτοκινήτου. Τα μοντέλα που κινούνται με ρεύμα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, ενώ είναι βέβαιο ότι πλέον υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στην αγορά. Η Kia μπήκε από νωρίς στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ από τη δική της πλευρά η Tesla, ξεκίνησε ως κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων. Το νέο Kia EV6 GT, με το Tesla Model Y Performance, αλλά και το Tesla Model 3 Performance, έχουν ομοιότητες, αλλά και πολλές διαφορές.

Ηλεκτρική καταιγίδα!

Αφού επικεντρωθήκαμε στο Kia EV6 GT και τη σειρά Performance της Tesla, το βέβαιο είναι ότι οι επιδόσεις μας ενδιαφέρουν πολύ. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι διαθέσιμα και σε «απλές» εκδοχές, οπότε αφού πιάσαμε τις ισχυρότερες -και πιο σπορ- δεν γίνεται να παραλείψουμε αυτό το κεφάλαιο. Το Kia EV6 GT κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, με συνδυαστική απόδοση 585 ίππων. Τα Tesla Model Y Performance και Model 3 Performance, έχουν επίσης δύο κινητήρες (άρα και τετρακίνηση) όμως η μάρκα αποφεύγει να ανακοινώσει ευθέως τη μέγιστη ιπποδύναμη. Υπολογίζεται, ότι αποδίδουν κάτι λιγότερο από 500 ίππους.

Δείτε ακόμη: Η video-δοκιμή μας για το κορυφαίο Kia EV6 GT των 585 ίππων

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές. Το Kia EV6 GT ολοκληρώνει τα 0-100 km/h σε 3,5 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα είναι 260 km/h. Τα δύο Tesla, έχουν 0-100 km/h σε 3,7 δευτερόλεπτα (Model Y Performance) ή 3,3 δευτερόλεπτα (Model 3 Performance) με την τελική ταχύτητά τους να αγγίζει τα 241 km/h για το SUV Model Y και τα 261 km/h για το sedan Model 3. Να τονίσουμε εδώ, ότι η Tesla υπολογίζει τη διαδικασία των 0-100 km/h με rolling start και όχι από πλήρη στάση.

Στα ταξίδια λένε ναι!

Η άποψη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «δεν κάνουν» για ταξίδια, ίσως να ισχύει σε μερικές περιπτώσεις. Για τα συγκεκριμένα μοντέλα όμως, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Η Kia ανακοινώνει 424 χιλιόμετρα αυτονομία για το EV6 GT και η Tesla, 514 χιλιόμετρα για το Model Performance ή 547 χιλιόμετρα για το Model 3 Performance. Όλα τους φορτίζουν αστραπιαία (240 kW το Kia, 250 kW τα Tesla), συνεπώς αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα μεγαλύτερο ταξίδι, λίγα λεπτά «στην πρίζα» είναι αρκετά για να συνεχίσουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Kia EV6 GT μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% μέσα σε 18 λεπτά!

Τα μοντέλα της Tesla σε αυτό το σημείο, κρύβουν ακόμη έναν… άσσο στο μανίκι τους: τους φορτιστές Tesla Superchargers. Πρόκειται για πάρα πολύ γρήγορους φορτιστές των 250 kW που τοποθετούνται κυρίως στους αυτοκινητόδρομους, για να διευκολύνουν τα ταξίδια των ιδιοκτητών Tesla. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη στον Ψαθόπυργο (κοντά στην Πάτρα), στην Αταλάντη (κοντά στη Λαμία) και στο Μαρούσι (εντός του Golden Hall). Ένα ταξίδι με Tesla λοιπόν είναι απλή υπόθεση, καθώς μια δεκάλεπτη στάση σε τέτοιους φορτιστές επιστρέφει μεγάλο μέρος ενέργειας στην μπαταρία και το όχημα είναι έτοιμο να συνεχίσει.

Απολαυστικά και απίστευτα γρήγορα

Με δεδομένο ότι μιλάμε για την έκδοση GT του Kia EV6 και τις εκδόσεις Performance των Tesla Model Y και Tesla Model 3, η οδική συμπεριφορά επίσης μας απασχολεί. Και πολύ μάλιστα! Το μοντέλο της Kia με τους 585 ίππους, την τετρακίνηση και την ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση, είναι απολαυστικό και έτοιμο για… παιχνίδι. Μάλιστα, εφοδιάζεται με Drift Mode που ευνοεί την οδήγηση με το πλάι σε ελεγχόμενες συνθήκες, ζωγραφίζοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο του οδηγού! Εδώ μπορείτε να δείτε το video του Μιχάλη Γεωργιάδη για το πώς ενεργοποιείται το Drift Mode στο Kia EV6 GT.

Τα Tesla από την άλλη, έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όχι τόσο διασκεδαστική, αλλά απίστευτα αποτελεσματική. Το Model Y Performance μπορεί να κινηθεί ταχύτατα για SUV και να «εκτελέσει» πολλές παραδοσιακές σπορ κατασκευές σε διαδρομή με στροφές. Έχει πάρα πολλή πρόσφυση, δύσκολα θα γλιστρήσει και η τετρακίνηση θα περάσει στο δρόμο όλη τη ροπή των ηλεκτροκινητήρων μεταφράζοντάς τη σε ταχύτητα. Δείτε εδώ τη δοκιμή μας για το Tesla Model Y Performance.

Το Model 3 Performance, είναι ακόμη πιο ακριβές και γρήγορο. Με μηδενικές κλίσεις, ένα εξαιρετικό μπροστινό που σου επιτρέπει να σημαδέψεις καθαρά εκεί που θες να πας, αλλά και ρυθμιζόμενη επέμβαση του ESP σε πάρα πολλά «σκαλοπάτια», μπορεί να γίνει πραγματικό… όπλο, τόσο σε έμπειρα χέρια, όσο και σε λιγότερο εξοικειωμένους οδηγούς. Παράλληλα, μπορείς να ρυθμίσεις αν θες την τετρακίνηση να εστιάζει περισσότερο στον πίσω άξονα ή τον εμπρός. Ακόμη και να το μετατρέψεις σε πισωκίνητο ή εμπροσθιοκίνητο! Δείτε εδώ τη δοκιμή του Tesla Model 3 Performance.

Μπορείτε να δείτε μια αναλυτική σύγκριση των Kia EV6 GT, Tesla Model Y Performance και Tesla Model 3 Performance. Τεχνικά χαρακτηριστικά, επιδόσεις, αυτονομία, κατανάλωση, βάρος, διαστάσεις, εξοπλισμός… όλα σε μια σελίδα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...