Μάθε 5 fun facts για το ΜΙΝΙ Electric!

Το Mini Electric σηματοδοτεί τον ερχομό του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της βρετανικής μάρκας. Ας δούμε 5 στοιχεία τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει.

  • -
  • -

To MINI Electric δεν είναι απλά η πρώτη εκτέλεση της βρετανικής εταιρείας στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ένα μοντέλο το οποίο έχει εξελιχθεί με αποκλειστικό σκοπό να προσφέρει όλη την εμπειρία που απολαμβάνουν οδηγός και επιβάτες στα θερμικά μοντέλα της μάρκας. Ταυτόχρονα, το αυτοκίνητο έχει και κάποια στοιχεία τα οποία αξίζουν ξεχωριστής αναφοράς, πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 32,6 KWh και προσφέρει αυτονομία που αγγίζει τα 234 km, νούμερα κάτι παραπάνω από αρκετό για την πόλη όπου θα είναι το βασικό πεδίο δράσης του. Ας δούμε 5 σημεία στα οποία αξίζει να σταθεί κάποιος στο MINI Electric.

1. Το «παιχνιδιάρικο» σήμα στο πορτ-μπαγκάζ του MINI Electric

Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβει κάποιος ότι μπροστά του υπάρχει ένα MINI Electric είναι από το ένα στρογγυλό σήμα που υπάρχει στην πόρτα του χώρου αποσκευών. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μπερδεύει κάπως αλλά η σημασία του είναι διπλή. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το χρώμιο δημιουργεί ένα Ε το οποίο προέρχεται από τη λέξη Electric ενώ το κίτρινο κομμάτι είναι σαν μία πρίζα.

2-mini-cooper-se-electric-2022-sima

2. Ποιότητα κύλισης αντάξια του ονόματος MINI

Τα αυτοκίνητα της MINI έχουν μια χαρακτηριστική ποιότητα στην κύλιση η οποία γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους επιβάτες. Στο MINI Electric αυτή η αίσθηση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η ηλεκτρική φύση του μοντέλου σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κραδασμοί από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ απουσιάζει πλήρως και ο ήχος.

Mini-Cooper-SE-Resolute-Edition-esoteriko-eswteriko

3. Δε γλιστράει στην εκκίνηση

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ηλεκτρικά, ειδικά εκείνα που έχουν κίνηση στον μπροστά άξονα είναι ότι λόγω της απότομης απόδοσης της ροπής οι τροχοί δυσκολεύονται να βρουν πρόσφυση με αποτέλεσμα την αυξημένη φθορά των ελαστικών, Στο MINI Electric αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα το οποίο ελέγχει συνεχώς την περιστροφή των μπροστά τροχών και αν αντιληφθεί απώλεια πρόσφυσης μειώνει την ισχύ που φτάνει σε αυτούς, τόσο ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη επιτάχυνση. Η απόκριση του συστήματος είναι ταχύτατη καθώς ο κώδικας αποτελεί κομμάτι της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (ECU) και δε λειτουργεί ξεχωριστά.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή: MINI Cooper SE - Για την πρίζα

4. Δεν είναι η ηλεκτρική εκδοχή του MINI Cooper, αλλά του MINI Cooper S

Οι εκδόσεις S των μοντέλων της MINI είναι εκείνες που έχουν υψηλότερες επιδόσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πιο έντονα συναισθήματα στον οδηγό. Η εταιρεία εξέλιξε το MINI Electric με σκοπό η τελική αίσθηση να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε εκείνη του θερμικού Mini Cooper S κρατώντας στοιχεία όπως το βάρος, οι διαστάσεις και η ροπή σε παρόμοια επίπεδα. Συγκεκριμένα το βάρος έχει αυξηθεί μόλις κατά 111 κιλά (1.304 το θερμικό, 1.415 το ηλεκτρικό), η ιπποδύναμη από τους 178 ίππους του θερμικού έχει ανέβει στους 184 στο ηλεκτρικό, με τη ροπή να είναι 280 Nm στην πρώτη περίπτωση και 270 Nm στη δεύτερη. Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι ίδιες, όπως και οι εσωτερικές. Για παράδειγμα το πορτ-μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 211 λίτρα και στις δύο περιπτώσεις.

3-mini-cooper-se-electric-2022-maska

5. Και το MINI Electric στρίβει σαν καρτ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα κλισέ για τα MINI Cooper είναι ότι στρίβουν σαν καρτ, μία αίσθηση που η εταιρεία θέλησε να μεταφέρει και στην ηλεκτρική εκδοχή. Η τοποθέτηση των μπαταριών έχει γίνει στο τούνελ μετάδοσης και κάτω από τα πίσω καθίσματα, εκεί που κανονικά βρίσκεται το ρεζερβουάρ. Αυτό σημαίνει ότι το κέντρο βάρους είναι πιο χαμηλά ενώ και η κατανομή του είναι πολύ κοντά στο ιδανικό 50:50, φτάνοντας στο 54:46. Άλλωστε και η επιλογή του τύπου της ανάρτησης συμβάλλει σε αυτό. Στο MINI Cooper S συναντάμε γονατα MacPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους με αντιστρεπτική δοκό πίσω, επιλογή η οποία είναι ακριβώς ίδια και στο MINI Electric.

Δείτε περισσότερα για το ΜΙΝΙ Electric!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...