Υπάρχει πράγματι ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής; Όλη η αλήθεια για το Lightyear 0

Το Lightyear 0 ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο που μπορεί να κινηθεί με ενέργεια από τον ήλιο. Ισχύει κάτι τέτοιο; Καταργεί την ανάγκη για φόρτιση; Ας ξεδιαλύνουμε το τοπίο.

  • -
  • -

Η ιδέα ενός αυτοκινήτου που κινείται με δωρεάν και άφθονη ενέργεια από τον ήλιο είναι η απόλυτη λύση για τις μετακινήσεις, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο η μόλυνση μηδενίζεται καθώς δεν υπάρχει χρήση καυσίμων αλλά ούτε και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποια μεγάλη μονάδα. Μαζί με τη μόλυνση μηδενίζονται και τα έξοδα του κατόχου, αφού το ρεύμα που θα απαιτεί το αυτοκίνητο θα έχει προέλθει από τον ήλιο. Η θεωρία φαντάζει ειδυλλιακή, όμως είναι εφικτό να γίνει πράξη; Μπορούν τα φωτοβολταϊκά που υπάρχουν στην επιφάνεια ενός αυτοκινήτου να καλύψουν τις ανάγκες του;

Στις 30 Νοεμβρίου μπήκε σε παραγωγή το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο ηλιακό αυτοκίνητο του κόσμου, το Lightyear 0. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηλιακό αυτοκίνητο ή χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον όρο; Ποια είναι η πραγματικότητα γύρω από αυτό;

Η «ταυτότητα» του Lightyear 0

Το Lightyear 0 σχεδιάζεται στην Ολλανδία και συναρμολογείται στη Φινλανδία. Έχει φωτοβολταϊκά στο καπό, την οροφή και το πίσω τζάμι για μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδίαση με πάρα πολύ χαμηλές αεροδυναμικές αντιστάσεις. Χαρακτηριστικά ο δείκτης αεροδυναμικών αντιστάσεων Cd είναι 0,17, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ. Μέχρι τώρα το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο ήταν η Mercedes EQS με 0,202.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1d96f5a2893e082db36d9ad47dd2f834.jpg

Η μεγάλη έκταση των φωτοβολταϊκών του Lightyear 0 η οποία αγγίζει τα 4,9 τ.μ. οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φτάνει να φορτίσει την μπαταρία με ισχύ μέχρι 1,05 KW, ενώ ο αεροδυναμικός σχεδιασμός ρίχνει την κατανάλωση. Η τελευταία σύμφωνα με την εταιρεία είναι 10,5 KWh/100 km. Αυτό σημαίνει ότι μένοντας μία ώρα στον ήλιο το Lightyear 0 θα παράξει ρεύμα το οποίο αρκεί για να καλύψει 10 km. Φυσικά, προκειμένου να πάρει κάποιος αυτή την ενέργεια θα πρέπει να το έχει παρκάρει σε ανοιχτό χώρο και να έχει ηλιοφάνεια.

Φτάνει το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά του Lightyear 0 ή θέλει και φόρτιση;

Σε ένα υποθετικό σενάριο, λοιπόν, αν κάποιος καλύπτει περίπου 50 km κάθε μέρα σε αστικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των οδηγών στην Ευρώπη, και μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο ένα οχτάωρο στον ήλιο (για παράδειγμα όσο είναι στη δουλειά) τότε μπορεί να κινείται εντελώς δωρεάν και να υπάρχει και περίσσεια ενέργειας.

Δείτε ακόμα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν φωτοβολταϊκά στην οροφή

Ωστόσο, σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες η ενέργεια που συγκεντρώνουν τα φωτοβολταϊκά δε θα είναι αρκετή για όλες τις καθημερινές ανάγκες, καθώς μπορεί να υπάρξει συννεφιά, να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το κύκλωμα ψύξης της μπαταρίας αν κάνει πολλή ζέστη ή ακόμα και να είναι άπλυτο το αυτοκίνητο, οπότε θα μειωθεί η απόδοση των πάνελ. Κατά συνέπεια, ο κάτοχος ενός Lightyear 0 δε θα απαλλαγεί τελείως από το άγχος της φόρτισης, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Παρότι πράγματι σε καθημερινή χρήση μπορεί να χρειάζεται να συνδέει το αυτοκίνητό του στο δίκτυο σε πολύ πιο αραιά διαστήματα.

Πόσο κάνει το Lightyear 0 και γιατί να το πάρει κάποιος;

Πέρα από το καθαρά τεχνολογικό κομμάτι υπάρχει και το οικονομικό. Το Lightyear 0 κοστίζει... 250.000 ευρώ και έχει μήκος 5,08 m. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αυτοκίνητο πόλης, δεν απευθύνεται στον μέσο χρήστη, ούτε σε κάποιον ο οποίος θα εξετάσει την αγορά του αποκλειστικά για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0ec228496518fe20273bf9d8c13fe0ec.jpg

Οι λόγοι για να αγοράσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κάποιος είναι επειδή του αρέσει η τεχνολογία και έχει οικολογικές ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δαπανήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Ποια είναι η πραγματική σημασία του Lightyear 0;

Παρ’ όλα αυτά, δε θα πρέπει να βλέπουμε την κυκλοφορία του Lightyear 0 στενά, ως ένα αυτοκίνητο κάπως ιδιαίτερο το οποίο απευθύνεται στους λίγους. Ουσιαστικά θα πρέπει να το δούμε ως το πρώτο ρεαλιστικό βήμα, μίας τεχνολογίας που έρχεται να πάει την ηλεκτροκίνηση και τις οικολογικές μετακινήσεις στο επόμενο επίπεδο. Ως το πρώτο εμπορικό προϊόν αυτού του είδους δεν είναι τέλειο. Έχει πολύ υψηλή τιμή και τα φωτοβολταϊκά του δεν επαρκούν για να προσφέρουν από μόνα τους όλη την απαιτούμενη ενέργεια για την κίνησή του, όμως δείχνει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος δεν είναι ανέφικτη.

lightyear-0-esoteriko-eswteriko-interior

Σταδιακά όσο θα εξελίσσεται η τεχνολογία η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά θα είναι περισσότερη, ενώ και το κόστος θα αρχίσει να μειώνεται. Είναι ακριβώς η ίδια πορεία που ακολουθούν τα περισσότερα προϊόντα, στην οποία κινήθηκαν και τα ίδια τα αυτοκίνητα. Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν πολύ ακριβά και απευθύνονταν σε λίγους, όμως σταδιακά έγιναν φθηνότερα και πιο μαζικά. Άλλωστε η ίδια η Lightyear έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου που θα κυκλοφορήσει το 2025 και θα κοστίζει 30.000 δολάρια.

Τελικά, υπάρχει σήμερα ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής;

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι θετική. Ναι, υπάρχει πλέον ηλιακό αυτοκίνητο και αυτό είναι το Lightyear 0. Μπορεί να μην είναι το τέλειο που θα θέλαμε, όμως σηματοδοτεί την αρχή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...