Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν φωτοβολταϊκά στην οροφή

Δε θα ήταν ωραία να ταξιδεύεις με το αυτοκίνητό σου και εκείνο να φορτίζει από τον ήλιο; Κι όμως υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Πάμε να τα δούμε όλα.

  • -
  • -

Στην αγορά αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ, με σκοπό να εκμεταλλεύονται το ηλιακό φως και να το μετατρέπουν σε ρεύμα. Κάποια από αυτά τα μοντέλα είναι στο στάδιο του πρωτότυπου, ενώ άλλα έχουν αρχίσει σταδιακά την εμπορική τους πορεία.

1. Mercedes-Benz Vision EQXX

Solar

Η Mercedes αναπτύσσει την Vision EQXX, ένα ηλεκτρικό με βασικό στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του μέχρι στιγμής είναι η διάνυση απόστασης 1.008 km με μία φόρτιση. Σε αυτό το αυτοκίνητο οι Γερμανοί έχουν τοποθετήσει και φωτοβολταϊκά στην οροφή, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία αν μείνει όλη την ημέρα στον ήλιο μπορούν να του προσφέρουν μέχρι και 25 km αυτονομία.

2. Fisker Ocean

Solar

Η Fisker είναι μία σχετικά νέα εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο του αυτοκινήτου, με το πρώτο της μοντέλο να είναι το Ocean, ένα μεγάλο SUV. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει το λεγόμενο SolarSky, δηλαδή δύο φωτοβολταϊκά πάνελ. Χάρη σε αυτά το Ocean μπορεί να προσθέσει σε καθημερινή βάση από 6,6 km μέχρι 8,8 km στην αυτονομία του.

3. Hyundai Ioniq 5

Solar

Το πολυαναμενόμενο μοντέλο της Hyundai έχει και αυτό τη δυνατότητα να εξοπλιστεί προαιρετικά με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή. Το Ioniq 5 προσφέρεται με τη χωρητικότητα της μπαταρίας να φτάνει μέχρι και τις 72,6 kWh, φορτίο το οποίο επαρκεί για την κάλυψη 480 km με μία φόρτιση. Τα πάνελ στην οροφή μπορούν να προσφέρουν επιπλέον μέχρι και 5 km μέσα σε μία μέρα. Μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο το νούμερο, όμως πρόκειται για περίπου 2.000 εντελώς δωρεάν km σε ένα χρόνο. Δεν είναι άσχημα.

Δείτε ακόμα: Μεγάλο πρότζεκτ: Φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω από αυτοκινητοδρόμους

4. Aptera Sol

Solar

Εδώ έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το εν λόγω αυτοκίνητο αναπτύχθηκε με πρωταρχικό στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ήλιου και την ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών αντιστάσεων. Έτσι δημιουργήθηκε ένα όχημα με αρκετά περίεργο σχήμα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μόλις δύο άτομα στην καμπίνα του. Ωστόσο, με μία φόρτιση μπορεί να καλύψει μέχρι και 1.000 μίλια (1.609 km), ενώ από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και 72 km αυτονομίας μέσα σε μία μέρα. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις του είναι καταιγιστικές με το 0-100 km/h να πραγματοποιείται σε 3,5 δευτερόλεπτα στην πιο ισχυρή έκδοση και σε 5,5 δευτερόλεπτα στην λιγότερο ισχυρή.

5. Lightyear One

Solar

Ακόμα ένα όχημα που αναπτύχθηκε εξ αρχής γύρω από τη νοοτροπία της εκμετάλλευσης του ήλιου και της ελαχιστοποίησης των αεροδυναμικών αντιστάσεων, όμως χωρίς να οδηγήσει σε παράξενο σχήμα ή μικρούς χώρους. Αντίθετα, είναι ένα τετράθυρο sedan το οποίο μπορεί άνετα να καλύψει οικογενειακές ανάγκες. Σύμφωνα με την εταιρεία η κατανάλωση είναι μόλις 8,3 kWh/100 km, όταν οι συνηθισμένες τιμές κυμαίνονται από 15 kWh/100 km μέχρι 25 kWh/100 km, ενώ με μία φόρτιση μπορεί να διανύσει μέχρι και 725 km. Παράλληλα, διαθέτει πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάνελ, με αποτέλεσμα να κερδίζει μέχρι και 12 km μέσα σε μόλις μία ώρα. Δηλαδή σε μία τυπική καλοκαιρινή μέρα μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 km με μεγάλη ευκολία.

6. The Squad Solar City

Solar

Αυτή είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Το Squad Solar City είναι ένα όχημα μικροκινητικότητας το οποίο απλά διαθέτει και ένα φωτοβολταϊκό πάνελ στην οροφή. Στόχος είναι η κίνηση στην πόλη και το ride sharing, γι’ αυτό η μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 45 km/h ή τα 80 km/h, ανάλογα την έκδοση.

7. Sono Motors Sion

Solar

Το Sion είναι και αυτό ένα μοντέλο στο οποίο η εκμετάλλευση του ήλιου ήταν στο επίκεντρο από την αρχή. Γι’ αυτό το λόγο, στο σώμα του υπάρχουν 248 κελιά (solar cells) τα οποία βρίσκονται παντού. Στο καπό, στην οροφή, ακόμα και στις πόρτες. Χάρη σε αυτά το αυτοκίνητο εκμεταλλεύεται τον ήλιο για να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα και να φορτίσει την μπαταρία. Η αυτονομία του με μία φόρτιση αγγίζει τα 249 km, ενώ ο ήλιος του προσφέρει περίπου 33 km επιπλέον κάθε μέρα. Το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το αυτοκίνητο πωλείται σε τιμή που μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή για αυτά που προσφέρει, καθώς ξεκινά από τα 28.500 δολάρια.

8. Wolfgang Thundertruck

Solar

Το Wolfgang Thundertruck είναι η πιο ακραία δημιουργία αυτής της λίστας, καθώς πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο έχει στόχο την κατάκτηση κάθε τερέν εκτός δρόμου, ενώ οι δημιουργοί του επιχειρούν να φέρουν και μεγάλες καινοτομίες. Η μία είναι τα μεγάλα ηλιακά πάνελ στην οροφή τα οποία όταν κινείται είναι κλειστά και ανοίγουν όταν είναι σταματημένο. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και σκιά. Η άλλη καινοτομία είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη ενός επιπλέον τμήματος στο αυτοκίνητο, το οποίο έχει δική του μπαταρία και τροχούς. Με αυτόν τον τρόπο το όχημα γίνεται 6x6 ενώ αυξάνεται η αυτονομία του κατά 257 km, αγγίζοντας συνολικά τα 900 km. Ταυτόχρονα η ισχύς του φτάνει τους 800 ίππους, κάνοντας το 0-100 km/h σε 3,5 δευτερόλεπτα.

Θα αγόραζες κάποιο αυτοκίνητο που σου προσφέρει τσάμπα μετακινήσεις και αν ναι, ποιο θα ήταν αυτό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...