Εγκρίθηκε ο νέος ΚΟΚ – Πολύ πιο αυστηρές ποινές για 4 παραβάσεις

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί επίσημα το πλαίσιο του νέου Κώδικα Οδική Κυκλοφορίας, καθώς εγκρίθηκε από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

 • -
 • -

Η τέταρτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, με βασικό θέμα την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030, πραγματοποιήθηκε. Οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί συμφώνησαν στο πλαίσιο και πλέον το μόνο που απομένει είναι να γίνουν επίσημα γνωστές οι αλλαγές του νέου ΚΟΚ.

Κατά την εισήγησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι η αποδοχή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου σηματοδοτεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και δική του. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις προτεραιότητες της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής θέματα:

 • Έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021 - 2030
 • Επικαιροποίηση και Προτεραιοποίηση δράσεων για την Οδική Ασφάλεια
 • Σχέδιο Νόμου για το κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Ενημέρωση για το έργο της ερευνητικής υποδομής ENIRISST, με έμφαση στο Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, τα εργαλεία χρηματοδότησης υποδομών και τη βάση αξιολόγησης συγχρηματοδοτούμενων έργων
 • Οδηγός Δημόσιας Πολιτικής για το ποδήλατο, ενόψει του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ποδήλατο.


Αυστηρότερες ποινές για συγκεκριμένες παραβάσεις 

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα εστιάζει στον οδηγό και όχι στο όχημα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα αφαιρείται πλέον η άδειας κυκλοφορίας και οι πινακίδες, αλλά μόνο το δίπλωμα. Βέβαια,σε παραβάσεις όπως στάθμευση σε θέσεις πάρκινγκ για Άτομα με Αναπηρία και ράμπες, τότε θα αφαιρούνται και οι πινακίδες. 

Οι επικίνδυνες παραβάσεις στις οποίες οι ποινές θα γίνουν εξαιρετικά αυστηρές, καθώς σε αυτές οφείλονται τα πιο σοβαρά δυστυχήματα, είναι οι:

 • οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
 • παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη
 • αντικανονικές προσπεράσεις
 • υπερβολική ταχύτητα


Για τις παραπάνω παραβάσεις ο «πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πέφτει βαρύς». Μάλιστα, για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος ή δυστυχήματος λόγω μιας εκ των τεσσάρων συγκεκριμένων παραβάσεων, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο μετατροπής της παράβασης σε κακούργημα.

Νέες συνθήκες για πεζούς, οχήματα, ποδήλατα και ΕΚΑΒ

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές και Πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Παπαδόπουλος, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021 – 2030 που εγκρίθηκε πρόσφατη, αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50% έως το 2030. «Δρομολογείται η αναμόρφωση του κυρωτικού πλαισίου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με στόχο τη συμμόρφωση των οδηγών και την επιβολή δίκαιων ποινών, που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κάθε παράβασης και να αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς. Η παροχή καλής ποιότητας δεδομένων μέσα από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας θα εξασφαλίσει, ταυτόχρονα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Πολιτείας. Θέτουμε σήμερα τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική η οποία θα διαμορφώσει συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης πεζών και οχημάτων, προωθώντας παράλληλα τις ήπιες μορφές κινητικότητας, όπως το ποδήλατο, με τον Οδηγό Δημόσιας Πολιτικής που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ποδήλατο», είπε ο Υφυπουργός.

Δείτε επίσης: Τέλος το σβήσιμο των κλήσεων με τον νέο ΚΟΚ

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα τόνισε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα και την ελαχιστοποίηση των θυμάτων στους δρόμους. Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και μας επηρεάζει όλους. Η σωστή οδική συμπεριφορά, ο σεβασμός όσων κινούνται στο δρόμο, είτε πεζοί είτε με οχήματα κάθε είδους, είναι αντανάκλαση της κουλτούρας μας. Και ξεκινάει από το σπίτι μας και από το σχολείο. Από την πλευρά μας, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, επιστρατεύουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ταχεία επέμβαση σε κάθε τροχαίο, για την εκπαίδευση ακόμη και απλών πολιτών στις πρώτες βοήθειες, για τη βέλτιστη περίθαλψη και αποκατάσταση των τραυματιών».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...