Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο ηλεκτρικό Renault 5

Το Renault 5 ήταν ένα θρυλικό μοντέλο στην εποχή του. Οι Γάλλοι θα επαναφέρουν την ονομασία του, αλλά με τη μορφή ενός ηλεκτρικού. Όμως, τι ξέρουμε γι’ αυτό;

  • -
  • -

Το Renault 5 έχει μία πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία της μάρκας, γι’ αυτό οι Γάλλοι θέλησαν να το φέρουν ξανά στο προσκήνιο, κάνοντάς το ηλεκτρικό αυτή τη φορά. Αυτά είναι όσα ξέρουμε για το μοντέλο μέχρι σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε από το κομμάτι του κινητήρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ που θα κινεί το Renault 5 της νέας εποχής θα είναι τοποθετημένο στον μπροστά άξονα και η απόδοσή του θα φτάνει τους 136 ίππους. Η κατασκευή του θα γίνεται στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Cléon, στη βόρεια Γαλλία κοντά στην πόλη Rouen. Σε αυτή τη μονάδα η Renault κατασκευάζει κινητήρες ήδη από τη δεκαετία του ’60.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του εργοστασίου αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας. Για παράδειγμα, από τη γραμμή παραγωγής του βγαίνει και το ηλεκτρικό μοτέρ των 220 ίππων που τοποθετείται στο αμιγώς ηλεκτρικό Megane E-Tech. Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση της Renault, το εργοστάσιο θα φτάσει να παράγει μέχρι και 1 εκατομμύριο ηλεκτρικούς κινητήρες μέχρι το 2025.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d3e172ad7a3ad2945adbe2766baed382.jpeg

Επιστρέφοντας στο Renault 5, η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι η CMF-BEV, η οποία έχει αναπτυχθεί για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Luca de Meo, η νέα πλατφόρμα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των μπαταριών, θα επιτρέψει στη γαλλική μάρκα να πουλάει το νέο μοντέλο σε τιμή περίπου 33% χαμηλότερη από του Zoe. Χαρακτηριστικά, οι μπαταρίες που θα τοποθετούνται στο Renault 5 θα είναι τεχνολογίας NCM (Nickel-Cobalt-Manganese), η οποία θα επιτρέψει το κόστος να πέσει στα 67 ευρώ/KWh μέχρι το 2030. Η αυτονομία που θα χαρίζουν στο νέο Renault 5 οι εν λόγω μπαταρίες θα φτάνει τα 400 km.

Δείτε ακόμα: Renault: «Στόχος μας να κάνουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά»

Εμφανισιακά, το πρωτότυπο που είδαμε στην έκθεση του Μονάχου το 2021 παρέπεμπε έντονα στο παλιό μοντέλο. Αυτό το μοτίβο θα ακολουθηθεί και στο τελικό προϊόν, με τις επιρροές από το Renault 5 που παραγόταν μεταξύ 1972 και 1996 να συνεχίσουν να υφίστανται.

Η εμφάνιση του πρωτότυπου έχει αρκετά σπορ στοιχεία, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να δούμε και κάποια έκδοση με αυξημένη ισχύ, πιθανόν με τον κινητήρα των 220 ίππων από το Megane E-Tech Electric που αναφέραμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...