BMW: Νέα επένδυση 2 δισ. ευρώ σε χώρα μικρότερη από την Ελλάδα

Η BMW φτιάχνει εργοστάσιο σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και εκτός από τα χρήματα που θα επενδύσει, δημιουργεί επιπλέον 500 θέσεις εργασίας.

  • -
  • -

Η Ουγγαρία είναι μικρότερη από την Ελλάδα τόσο σε επιφάνεια (93.030 km² έναντι 131,957 km²), όσο και σε πληθυσμό (9,71 εκατ. κάτοικοι έναντι 10,432 κάτοικοι). Κι όμως, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστών, δημιουργώντας εγκαταστάσεις παραγωγής από ελαστικά, έως αυτοκίνητα και μπαταρίες ηλεκτρικών. 

ifactory

Πρόσφατα, η BMW ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μία νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου οχημάτων του Debrecen, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από έξι μήνες. Η γερμανική εταιρεία θα δημιουργήσει πάνω από 500 επιπλέον θέσεις εργασίας και θα επενδύσει περισσότερα από 2 δις ευρώ.

Το πιο προηγμένο εργοστάσιο στον κόσμο

Στο Debrecen της Ουγγαρίας, ο βαυαρικός όμιλος σκοπεύει να φτιάξει το πιο προηγμένο εργοστάσιο παγκοσμίως. Όπως ανέφερε ο Milan Nedeljković, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, με το iFACTORY θέτουν νέα πρότυπα στη βιομηχανία για την παραγωγή οχημάτων και την ηλεκτρική κινητικότητα. Από την πλευρά του, ο Péter Szijjártó, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι αυτή η μονάδα αποτελεί σύμβολο της επιτυχημένης Ουγγρικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δώδεκα ετών. Το εργοστάσιο συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία και την ανταγωνιστικότητα, και αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση.

ifactory

Οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν προέρχονται από την τοπική κοινότητα προκειμένου να στηριχτεί η ουγγρική οικονομία, ενώ μέσα στο 2023, το εργοστάσιο, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες στον τομέα της εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διπλής εκπαίδευσης.

Το 2025 θα μπει σε πλήρη λειτουργία το BMW iFACTORY

Στο Debrecen, οι κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών επόμενης γενιάς θα συναρμολογούνται σε ένα μεταλλικό περίβλημα, το οποίο στη συνέχεια ενσωματώνεται στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Η επίσημη έναρξη παραγωγής των μπαταριών υψηλής τάσης έκτης γενιάς θα γίνει το 2025 – παράλληλα με την έναρξη παραγωγής οχημάτων. Όλες οι μπαταρίες για τα οχήματα από το εργοστάσιο του Debrecen θα συναρμολογούνται εκεί. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής θα εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 140.000 m².

ifactory

Η μπαταρία είναι παράγοντας υψίστης σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων. Με την επόμενη γενιά μπαταριών που προορίζονται για τη NEUE KLASSE, η αυτονομία θα βελτιωθεί έως και 30%, με την ταχύτητα φόρτισης να είναι μέχρι και 30% ταχύτερη.

Δείτε επίσης: Οι τιμές των νέων εκδόσεων βενζίνης, diesel και plug-in hybrid της BMW X1

ifactory

Το BMW Group εστιάζει ιδιαίτερα στη διατήρηση του ανθρακικού αποτυπώματος και της κατανάλωσης πόρων για παραγωγή στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα. Για την παραγωγή κυψελών μπαταριών, οι κατασκευαστές κυψελών θα χρησιμοποιούν κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο που περιλαμβάνουν ένα ποσοστό δευτερογενούς υλικού, δηλαδή πρώτες ύλες που δεν έχουν εξορυχθεί πρόσφατα, αλλά είναι ήδη στο βρόχο. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση να χρησιμοποιεί μόνο πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή κυψελών μπαταριών, η εταιρεία θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι και 60%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...