Hyundai Kona ή Bayon; Πώς να επιλέξω μικρό SUV

Με δύο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στον κόσμο των B-SUV, η Hyundai έχει κυρίαρχο ρόλο στις πωλήσεις. Ποιες είναι οι διαφορές τους, όμως;

  • -
  • -

Η Hyundai έχει κάνει ένα μεγάλο «άνοιγμα» στην αγορά με πολλά, άκρως ενδιαφέροντα μοντέλα που συγκεντρώνουν υψηλό ποσοστό πωλήσεων. Το Hyundai Kona και το Hyundai Bayon είναι δύο από τα SUV που πρωταγωνιστούν στη μικρή κατηγορία. Και καθόλου τυχαία! Τα δύο «υπερυψωμένα» αυτοκίνητα της φίρμας συνδυάζουν πολύ καλές τιμές, υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, διαφορετικά κινητήρια σύνολα και κορυφαίες τεχνολογίες. Δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, όμως στοχεύουν σε διαφορετικό κοινό.

Hyundai Kona: Κάνει για όλους!

Το Hyundai Kona μετρά περισσότερα χρόνια στην αγορά. Μετά την ανανέωση που δέχτηκε, κέρδισε πολύ σε εμφάνιση, εξοπλισμό, τεχνολογίες και κινητήρες. Αναφορικά με την πλατφόρμα ποου βασίζεται, η… συγγένεια με το μικρομεσαίο i30 είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο ως αμιγώς βενζινοκίνητο, ήπια υβριδικό, full hybrid και αμιγώς ηλεκτρικό. Η γκάμα του είναι μεγάλη και ο υποψήφιος αγοραστής σίγουρα θα βρει αυτό που ψάχνει. Υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού με χειροκίνητο κιβώτιο, αυτόματο διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων 7DCT, κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, ακόμη και τετρακίνηση.

Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0 T-GDI με τους 120 ίππους συνδυάζει ιδανικά τις αξιοπρεπείς επιδόσεις με την οικονομία καυσίμου, ενώ υπάρχει και ο τετρακύλινδρος turbo των 1.6 λίτρων T-GDI με 198 ίππους. Ο τελευταίος, συνδυάζεται προαιρετικά και με τετρακίνηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ενδιάμεσο υπάρχει το full hybrid Hyundai Kona HEV με 141 ίππους και 6άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6DCT, ενώ το ηλεκτρικό Hyundai Kona Electric αποδίδει 136 ή 204 ίππους (μπαταρία 39 kWh και 64 kWh αντίστοιχα). Στην κορυφή υπάρχει το εντυπωσιακών επιδόσεων Hyundai Kona N με τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 2.0 T-GDI 280 ίππων, στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη N-DCT 8 σχέσεων και «πολεμικό» χαρακτήρα.  

Hyundai Bayon: Συμφέρει την τσέπη

Ο πλουραλισμός εκδόσεων που συναντάμε στην γκάμα του Hyundai Kona, δεν απαντάται στην περίπτωση του Hyundai Bayon. Το μικρότερο B-SUV της μάρκας έχει πιο στοχευμένο ρόλο και απευθύνεται σε όσους ζητούν ένα οικονομικό υπερυψωμένο αυτοκίνητο με σύγχρονη σχεδίαση, χαρακτήρα και κορυφαίο εξοπλισμό. Εδώ, οι κινητήρες είναι τρεις. Υπάρχει ο ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος των 1.2 λίτρων με 82 ίππους και πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο, όπως και ο τρικύλινδρος turbo 1.0 T-GDI με 100 ή 120 ίππους. Στην περίπτωση των υπερτροφοδοτούμενων μοτέρ, έχουμε εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο ή προαιρετικά, το αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7DCT. Η Hyundai δίνει και τη δυνατότητα επιλογής ήπιας υβριδικής τεχνολογίας των 48V για τον turbo 100άρη, ενώ στον 120άρη είναι στάνταρ.

Σε αντίθεση με το Kona, το Bayon διατίθεται μόνο με κίνηση στους εμπρός τροχούς και δεν υπάρχει ηλεκτρική ή full hybrid έκδοση. Ούτε σπορ πρόταση από το N Division. Το Bayon είναι η SUV παραλλαγή του δημοφιλέστατου Hyundai i20. Πατάνε στις ίδιες βάσεις, ενώ η συγγένειά τους είναι παραπάνω από εμφανής στην καμπίνα. Με αυτό στον νου, καταλαβαίνουμε ότι η Hyundai είχε ξεκάθαρο σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του Bayon. Τους αγοραστές που θέλουν κάτι πιο ψηλό από ένα παραδοσιακό supermini, όμως εστιασμένο για χρήση στην άσφαλτο και στις εντός πόλεις διαδρομές. Οι πολύ καλοί χώροι του επιτρέπουν άνετη χρήση ως το μοναδικό οικογενειακό όχημα και ο χώρος αποσκευών των 411 λίτρων δεν είναι απλώς μεγάλος, αλλά κορυφαίος για την κατηγορία.

Hyundai Kona ή Hyundai Bayon; Η δύσκολη επιλογή

Τα δύο SUV της Hyundai είναι χαρισματικά και ολοκληρωμένα. Παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, είναι διαθέσιμα σε συμφέρουσες τιμές και σε εκδόσεις που κάνουν για όλους. Ωστόσο, η μάρκα από τη Νότια Κορέα φρόντισε να διαχωρίσει με σαφή τρόπο τα δύο μοντέλα, προκειμένου να μην «συγκρούονται» μέσα στην ίδια της την γκάμα. Το Hyundai Kona είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και έχει περισσότερες εκδόσεις. Όχι μόνο ως προς τους κινητήρες, αλλά και το είδος τους. Το υβριδικό Kona HEV για παράδειγμα, το αμιγώς ηλεκτρικό Kona Electric ή το σκληροπυρηνικό Kona N. Όποιος δεν θέλει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά θέλει έναν ισχυρότερο βενζινοκινητήρα, βρίσκει την απάντησή του στον 1.6 T των 198 ίππων. Ακόμη και αν ζητάει σύστημα τετρακίνησης!

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το Hyundai Kona 1.0 T-GDI με 120 ίππους και αυτόματο κιβώτιο

Τα πράγματα στο Hyundai Bayon είναι πιο απλά. Κλείνει το μάτι στον αγοραστή χωρίς πολλές απαιτήσεις, από πλευράς μηχανικών συνόλων και μετάδοσης. Προσφέρει τρεις πολύ καλούς κινητήρες, με τους turbo να κερδίζουν την ψήφο μας λόγω της πολύ λογικής τιμής τους και της περισσότερης ροπής που κινεί με άνεση το αμάξωμα του αξιόλογου Bayon. Ο αγοραστής θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα σε χειροκίνητο κιβώτιο ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Επίσης, αν θέλει ήπια υβριδικό σύστημα 48V ή μόνο τον βενζινοκινητήρα. Από εκεί και πέρα, ο εξοπλισμός είναι πλήρης, ακόμη και από τη βασική έκδοση. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το Bayon ξεκινά από τις 17.840 € και «τερματίζει» στις 23.840 €, με αυτόματο κιβώτιο, 120 ίππους, ήπια υβριδική τεχνολογία και στο κορυφαίο επίπεδο Distinctive. Το Kona από τη δική του πλευρά, έχει αρχική τιμή στις 19.890 € με χειροκίνητο κιβώτιο, 120 ίππους (χωρίς ήπια υβριδική τεχνολογία) και στο βασικό (αλλά πλήρες εξοπλισμού) επίπεδο Exclusive.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...