Έριξαν 45.000 λίτρα νερού για να σβήσουν ένα Tesla

Τεράστιες ποσότητες νερού αναγκάστηκε να ρίξει η πυροσβεστική για να καταφέρει να ελέγχει την πυρκαγιά σε ένα Tesla Model S.

  • -
  • -

Ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, χρειάζεται περίπου 500 γαλόνια νερού, δηλαδή λιγότερα από 2.000 λτ. για να σβήσει σε περίπτωση που τυλιχθεί στις φλόγες. Τα ηλεκτρικά από την άλλη, αν πιάσουν φωτιά, απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές, καθώς οι μπαταρίες δημιουργούν χημική φωτιά που πολύ δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

tesla

Μια τέτοια περίπτωση είχαμε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα Tesla Model S. Το συμβάν σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο, όταν ο οδηγός παρέσυρε κάποιο αντικείμενο και αυτό με τη σειρά του προκάλεσε φθορά στις μπαταρίες. Σε ελάχιστα λεπτά, το ηλεκτρικό όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες, με τους επιβάτες και τον σκύλο να απομακρύνονται με ασφάλεια.

tesla

Αρχικά, στο σημείο έφθασαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής, ρίχνοντας σχεδόν 4.000 γαλόνια - 15.000 λίτρα νερού - για να περιορίσουν τη φωτιά. Η ποσότητα αυτή όμως δεν επαρκούσε, με αποτέλεσμα να κληθούν από την υπηρεσία άλλα τρία πυροσβεστικά οχήματα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση. Συνολικά, χρειάστηκαν 12.000 γαλόνια νερού (45.425 λτ.) και πάνω από 2 ώρες ρίψεων. Όπως είναι προφανές, από το Tesla δεν έμεινε το παραμικρό.

tesla

Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω της μπαταρίας ιόντων λιθίου η κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς απαιτούσε επιπλέον βυτιοφόρα, καθώς το όχημα συνέχιζε να αναφλέγεται και στην μπαταρία γίνονταν αναζωπυρώσεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν σβήνει η φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σύμφωνα με έρευνες, τα ηλεκτρικά οχήματα εμπλέκονται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα συμβατικά σε περιστατικά πυρκαγιάς. Ωστόσο, αν πάρουν φωτιά, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η μπαταρία είναι πολύ επικίνδυνη και δύσκολα κατασβήνεται.

tesla

Διαβάστε επίσης: Φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μόνο έτσι σβήνει σωστά

Αν δεν μπει όλο το όχημα σε ειδική δεξαμενή, τότε μπορεί να αναφλέγεται για ημέρες. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φλεγόμενα ηλεκτρικά, με τις ποσότητες νερού που απαιτούνται να είναι κυριολεκτικά τεράστιες – εφόσον δεν υπάρχει δεξαμενή. Επίσης, μετά την κατάσβεση, πρέπει να γίνει επιπλέον καθαρισμός του οδοστρώματος και της περιοχής, αφού το νερό που χρησιμοποιήθηκε δημιουργεί πολύ μεγάλη μόλυνση στο σημείο που θα καταλήξει, επειδή έχει πάρει μαζί του μερικά από τα στοιχεία που υπάρχουν στην μπαταρία.

tesla

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...