Φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μόνο έτσι σβήνει σωστά [video]

Μπορεί τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα να συνοδεύονται από μια σειρά πλεονεκτήματα για τους οδηγούς και το περιβάλλον, όμως αν πιάσουν φωτιά όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος, η κατάσβεσή της είναι πραγματικά δύσκολη. Γι' αυτό δημιουργήθηκε το Brandslukningscontainer.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν δύσκολο γρίφο για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς αν πιάσει φωτιά η μπαταρία μπορεί να καίει ακόμα και για μία εβδομάδα. Οι πυροσβέστες ήξεραν μέχρι τώρα ότι αν ένα αυτοκίνητο τυλιχτεί στις φλόγες, θα ρίξουν νερό ή αφρό και θα σβήσει.

Αυτό δεν ισχύει στα ηλεκτρικά και στα υβριδικά, καθώς αν υπάρξει φλόγα στην μπαταρία τότε έχουμε μία χημική φωτιά. Η διαφορά της από τη συνηθισμένη είναι ότι μπορεί να καίει χωρίς την ανάγκη οξυγόνου, ενώ δεν επηρεάζεται και από την παρουσία νερού. Έτσι, οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν έχουν αποτέλεσμα.

Κουτί

Η λύση στο πρόβλημα της φωτιάς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η λύση στο πρόβλημα της κατάσβεσης των ηλεκτρικών και των υβριδικών αυτοκινήτων είναι ένα κουτί με το όνομα Brandslukningscontainer (δεν τολμάμε καν να δοκιμάσουμε να το προφέρουμε) που κατασκευάζεται στη Δανία από την εταιρεία Fire Eater A/S. Το σκεπτικό πίσω από την κατασκευή του είναι ότι το φλεγόμενο αυτοκίνητο θα μπαίνει μέσα και θα μένει εκεί μέχρι να μην αποτελεί κίνδυνο για κανέναν.

Κουτί

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φωτιάς στις μπαταρίες

Εκτός από το γεγονός ότι η κατάσβεση της φωτιάς στις μπαταρίες είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχει και το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ακόμα και χωρίς φλόγα, ένα χτυπημένο/τραυματισμένο κελί μπορεί να αναπτύξει σταδιακά θερμότητα η οποία να οδηγήσει σε αναζωπύρωση. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει πολλές ώρες μετά την κατάσβεση ή ακόμα και μία εβδομάδα μετά.

Δείτε ακόμα: Ένα Tesla Model S P100D πήρε φωτιά σε συνεργείο!

Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας πυρκαγιάς δημιουργεί πολύ μεγάλη μόλυνση στο σημείο που θα καταλήξει, επειδή έχει πάρει μαζί του μερικά από τα στοιχεία που υπάρχουν στην μπαταρία.

Κουτί

Έρχεται με πλήρη εξοπλισμό κατάσβεσης

Για τους παραπάνω λόγους, τα αυτοκίνητα που θα μπαίνουν στο κουτί θα μένουν εκεί για αρκετές μέρες. Το κουτί έχει και κύκλωμα νερού το οποίο θα χρησιμοποιείται στοχευμένα μόνο αν χρειαστεί. Όταν υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, αυτό το νερό θα πηγαίνει για καθαρισμό και δε θα απορρίπτεται απλά, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Εκτός των προαναφερθέντων, το κουτί θα έχει και αδρανές αέριο (τα αδρανή αέρια εξασφαλίζουν ότι μία φλόγα δε θα έχει επάρκεια οξυγόνου οδηγώντας στην κατάσβεσή της). Αυτό το αέριο δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χημικής φωτιάς στην μπαταρία, όμως μπορεί να εξασφαλίσει ότι η φλόγα δε θα επεκταθεί στο υπόλοιπο αυτοκίνητο. Ακόμα, αν δεν έχουν σπάσει τα παράθυρα, είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην καμπίνα, καθώς το νερό δε θα μπορεί να μπει μέσα.

Κουτί

Έχει ήδη πολύ μεγάλη ζήτηση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ δημοφιλή στις σκανδιναβικές χώρες, όμως αυτή είναι η μόνη πρόταση που αντιμετωπίζει τόσο αποτελεσματικά το παραπάνω πρόβλημα. Έτσι, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση.

Μήπως πρέπει να πάρουμε και στην Ελλάδα μερικά τέτοια κουτιά, τώρα που οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυξάνονται;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...