Tesla: Μια αναβάθμιση software οδήγησε σε ανάκληση 40.000 αυτοκινήτων

Ένα απλό update, δηλαδή μια αναβάθμιση λογισμικού, έγινε η αιτία ώστε περίπου 40.000 Tesla να εμφανίσουν πρόβλημα στο τιμόνι και να χρειαστεί ανάκληση.

  • -
  • -

Η ιστορία ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου όταν η Tesla έκανε διαθέσιμη μέσω internet μία ενημέρωση λογισμικού, την οποία κατέβασαν 40.168 Model S και Model X. Αυτή περιλάμβανε διάφορες βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων υπήρχε και ένα πακέτο που αφορούσε το σύστημα διεύθυνσης. Σκοπός ήταν να αλλάξει το καλιμπράρισμα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης υποβοήθησης.

Η αλλαγή στο καλιμπράρισμα έγινε, όμως αντί να οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, τελικά δημιούργησε προβλήματα στους οδηγούς. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα έγινε υπερβολικά ευαίσθητο και προχωρούσε σε πλήρη διακοπή της υποβοήθησης ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Οι αιτίες που οδηγούσαν στην απώλεια της υποβοήθησης ήταν απλές καθημερινές καταστάσεις, όπως το να περάσει το αυτοκίνητο από μια λακκούβα ή πάνω από ένα σαμαράκι.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b831ceb458254b6c730dfbc1b0a5b050.jpg

Σε τέτοιες καταστάσεις το λογισμικό «διάβαζε» ότι ασκήθηκε κάποια έντονη δύναμη στο σύστημα διεύθυνσης και έδινε εντολή να απενεργοποιηθούν τα ηλεκτρικά μοτέρ που είναι υπεύθυνα για την υποβοήθηση. Έτσι, ο οδηγός βρισκόταν από τη μία στιγμή στην άλλη να κρατάει στα χέρια του ένα τιμόνι το οποίο ήθελε δύναμη πολλαπλάσια του κανονικού προκειμένου να στρίψει.

Δείτε ακόμαΤι γίνεται αν μείνει στο δρόμο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μπορώ να το ρυμουλκήσω;

Ήδη μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η Tesla είχε παρατηρήσει ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι ειδοποιήσεις για απενεργοποίηση της υποβοήθησης και είχε εντοπίσει το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν στις 19 Οκτωβρίου να κυκλοφορήσει μία μικρότερη ενημέρωση λογισμικού, η οποία διόρθωνε ακριβώς αυτό το πρόβλημα επαναφέροντας το καλιμπράρισμα του συστήματος διεύθυνσης στις τιμές που είχε πριν από την αναβάθμιση της 11ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Tesla, μέχρι την 1η Νοεμβρίου η διόρθωση είχε εφαρμοστεί στο 97% των αυτοκινήτων που επηρεάστηκαν, ενώ ήταν διαθέσιμη και για το υπόλοιπο 3%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...