Hyundai i30: Αυτόματο 1.0 turbo ή χειροκίνητο 1.5 turbo στα ίδια λεφτά;

Το δημοφιλές Hyundai i30 διατίθεται σε πολλές εκδόσεις κινητήρων – κιβωτίου και ο αγοραστής καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην άνεση ή την ισχύ.

  • -
  • -

Ρίχνοντας μια ματιά στον τιμοκατάλογο του Hyundai i30, βλέπουμε ότι υπάρχουν διάφορα… διλλήματα. Πιο συγκεκριμένα, δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις είναι αυτές με ήπια υβριδικό βενζινοκινητήρα 48V στο 1.0 λίτρο ή 1.5 λίτρα, με 120 και 160 ίππους απόδοση. Τα δύο μηχανικά σύνολα είναι αρκετά διαφορετικά, αφού το ένα είναι τρικύλινδρο και το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα, τετρακύλινδρο. Κοινός παρονομαστής τους; Το turbo!

Αυτόματο και 120 άλογα ή χειροκίνητο με 160 άλογα;

Η τιμή του Hyundai i30 ξεκινάει από τις 19.890 €. Ο turbo 1.000άρης των 120 ίππων ξεκινάει από 20.590 €, ενώ όποιος θέλει το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT, θα πρέπει να φτάσει στις 22.690 €. Εκεί όμως, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ακόμη μια επιλογή: τον ισχυρότερο βενζινοκινητήρα των 160 ίππων, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο εξοπλισμού, με 100 € λιγότερα. Η τιμή του είναι 22.590 €, βάζοντας σε δίλλημα τον υποψήφιο αγοραστή.

Η άνεση και η ευκολία οδήγησης στην καθημερινότητα που συνεπάγεται το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, ο ισχυρότερος βενζινοκινητήρας των 160 ίππων κάνει το αυτοκίνητο πιο πρόθυμο στην επιτάχυνση, έχοντας σαφές αντίκτυπο στον ταξιδιωτικό του χαρακτήρα. Μια προσπέραση με φουλ φορτωμένο το όχημα, γίνεται πολύ πιο εύκολα από το 160άρι μοτέρ σε σύγκριση με το μικρότερο 120άρι.

Δείτε ακόμη: Hyundai - Οι τιμές όλων των μοντέλων της στην Ελλάδα

Φυσικά, στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και η κατανάλωση καυσίμου. Στο ταξίδι, ο μεγαλύτερος κινητήρας των 160 ίππων κινεί με μεγαλύτερη άνεση το όχημα, οπότε η κατανάλωση βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό ισχύει και εντός πόλης, καθώς ο τρικύλινδρος turbo 1.0 T-GDI ναι μεν είναι πιο ολιγαρκής σε καύσιμο, όμως συνήθως οι αυτόματες εκδόσεις «τσιμπάνε» λίγο περισσότερο σε κατανάλωση. Να τονίσουμε ότι η διαφορά χρημάτων παραμένει η ίδια σε όλες τις εκδόσεις. Ο κινητήρας των 160 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο είναι 100 € πιο προσιτός από τον 1.0 T-GDI με το αυτόματο 7DCT και στα τρία επίπεδα (Premium, Distinctive, N-Line).

Εσείς, τι θα προτιμούσατε; Τρικύλινδρο turbo ήπια υβριδικό με 120 ίππους και αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7DCT ή τετρακύλινδρο turbo ήπια υβριδικό με 160 ίππους και χειροκίνητο εξάρι; Δείτε εδώ όλες τις εκδόσεις του Hyundai i30, και αποφασίστε!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...