Οριστικό: Ψηφίζεται ο νέος ΚΟΚ – Ποια πρόστιμα γίνονται πιο τσουχτερά

Ο νέος ΚΟΚ που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές. Κάποιες ποινές θα γίνουν πολύ αυστηρές, με την αφαίρεση των πινακίδων να καταργείται.

  • -
  • -

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1, για την κυβέρνηση η οδική ασφάλεια είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.

Ο υφυπουργός εντοπίζει τη βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων στην οδηγική συμπεριφορά και στην κουλτούρα των οδηγών που διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία. Γι΄αυτό και πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο, ώστε οι νέοι οδηγοί να μάθουν σωστά το αυτοκίνητο. Αυτό δεν θα συμβεί από τους γονείς αλλά από τους εκπαιδευτές οδήγησης, ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος.

kok

Επίσης, αποκάλυψε πως κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τις ποινές όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο για μια σειρά παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικές προσπεράσεις. Τα πρόστιμα για συγκεκριμένες παραβάσεις θα γίνουν πολύ «τσουχτερά», αλλά αυτός που θα τιμωρείται θα είναι ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο.

Αυτό σημαίνει πως, η αφαίρεση πινακίδων από την αστυνομία δεν θα υφίσταται με τον νέο ΚΟΚ, καθώς δεν είναι σωστό να ενοχοποιείται το όχημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Νέο πλαίσιο για τα πατίνια στους δρόμους

Για τα πατίνια που κυκλοφορούν στους δρόμους, είπε πώς θα καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο για τον τρόπο αλλά και για τις ταχύτητες με τις οποίες θα κινούνται. «Φοβάμαι πως με τα πατίνια θα γίνει αυτό που συμβαίνει με τις γουρούνες στα νησιά όπου είναι επικίνδυνες διότι δεν υπάρχει έλεγχος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

kok

Διαβάστε επίσης: Τέλος τα ροζ χαρτάκια – Οι κλήσεις της Τροχαίας γίνονται ηλεκτρονικές

Τέλος, αναφέρθηκε και στο νέο πλαίσιο που αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εξήγησε ότι οι αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται υποχρεωτικά εντός του αυτοκινήτου όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και επανέλαβε πως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από το υπουργείο σε συνεργασία με τους δήμους για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στη διαδικασία τοποθέτησής τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...